x

Da li ljudi mogu da ``namirišu`` strah?!

Kada doživimo strašno iskustvo često možemo da namirišemo strah u vazduhu. Naučnici su rekli da do toga dolazi jer naše čulo mirisa postane aktivnije kada smo prestrašeni.

Sve što pomirišemo kada osjećamo strah usijeca se u naše pamćenje i budi iste emocije svaki put kada taj miris osjetimo. 

Istraživači sa ``Ratgers`` univerziteta u Nju Džersiju koji su u radili studiji, rekli su da ovo otkriće može biti korisno za tertmane poremećaja post-traumatskog stresa u kojem čula mogu izazvati napad. Razvili su novu teoriju nakon što su testirali moždanu aktivnost miševa. Koristili su električne šokove kako bi ugradili strah povezan s određenim mirisima. Svaki put kada je pušten određeni miris, čula mirisa su postala četiri puta aktivnija. Otkriće sugeriše da nas naša čula upozoravaju kada se nalazimo u opasnoj situaciji. 

Neurolozi smatraju da su mirisi okidači za sjećanje zbog olfaktornog nerva koji prenosi poruke iz nosnica u mozak i smješta u veoma bliskom području amigdale i hipokampusu koji su povezani s emocionalnim sjećanjem. 

Naučnici su prethodno pretpostavljali da su organi čula - oči, nos i uši, obični detektori, a da mozak otkriva šta poruka znači. 

``U starom modelu oko je kao kamera, uho kao mikrofon, nos kao hemijska laboratorija, a posao mozga je da analizira informacije``, rekao je Džon Mekgan, autor studije koja je objavljena u ``Science``-u.

Izvor: b92.net/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.