x

(FOTO) TUGA I SRAMOTA: 10 godina od tragedije, na grobu Tošeta Proeskog i dalje nema ovoga!

Danas se navršava 10 godina od kako je Toše Proeski tragično stradao u saobraćajnoj nesreći. Do dana današnjeg na njegovom groblju fali jedan detalj, koji su čak i vlasti obećavale. Naime, makedonska vlast je još prije deset godina donijela odluku o izgradnji memorijalnog spomenika za pjevača. Međutim, do dana današnjeg to pitanje nije riješeno, te ovaj pjevač nema nadgrobnu ploču na svom grobu.

U ranu zoru 16. oktobra 2007. godine, oko 6 i 20, Toše je poginuo u saobraćajnoj nesreći na autoputu A3 Zagreb - Lipovac, kod Nove Gradiške. Njegov prijatelj i vozač Georgij Georgijevski izgubio je kontrolu nad automobilom udario u teretni kamion. Toše je izgubio život na licu mjesta, njegova menadžerka Ljiljana Petrović zadobila je lakše tjelesne povrede, a vozač teže tjelesne povrede. U trenutku nesreće Toše i Ljiljana su spavali, a za volanom je zaspao i Georgij.

 

Njegova smrt šokirala je region s obzirom na to da je bio jedan od pjevača koji je na scenu došao i na njoj opstao isključivo zahvaljujući svom glasu. Bez skandala i kontroverznog ponašanja Toše se izborio za svoju poziciju i dosegao status jedne od najpopularnijih zvijezda na Balkanu. Voljele su ga i kolege i oni koji ga možda nikada nisu upoznali, ali su ga voljeli zahvaljujući muzici koju je pravio.

 

Za sobom je ostavio velike hitove, a mnogi i dalje teško prihvataju činjenicu da ga više nema.

 

Podsjetimo, Toše je rođen 1981. godine, a karijeru je zvanično započeo 2004. godine. Uspjesi su nastavili da se ređaju. Pjesme, albumi, popularnosti i učešće na pjesmi Evrovizije, saradnja sa mnogim imenima iz svijeta muzike. Sve je, nažalost, prerano stalo na današnji dan 2007. Od tada Tošeta više nema.

 

Poznati muzičar je imao i jednu veliku neostavrenu želju- da završi fakultet. Ostala su mu dva ispita koje je hteo da ih privede kraju 2008. godine, ali ga je smrt preduhitrila.

(Kurir)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.