x

``Fočanska vučica`` na krovu Evrope!

Osmočlana ekspedicija iz Banjaluke, Sarajeva i Foče na minus 30 stepeni Celzijusa i sa udarima vjetra od 120 km na čas osvojila je Monblan, najviši vrh Evrope, a među njima je bila i Jelena M. Simović (22), članica Gorske službe spasavanja Foča, najmlađa žena iz BiH koja je osvojila ``krov Evrope``.

Hrabre djevojke i momci nisu brinuli za svoje zdravlje i sve ono što ih može snaći, već su u glavi samo imali jedan cilj, a to je bio vrh koji skoro pa dira modro nebo iznad Francuske.

 

``Preumorna sam, oči mi se sklapaju, ali i radosna zbog osvajanja vrha. Uspon je bio strašan. Sve ukupno je trajalo osam sati i osam minuta. Temperatura je išla i ispod minus 30, sva oprema nam je poledila, sve na meni je bilo zaleđeno, jakna, čizme, rukavice. Maksimalno zeznuto, da se tako izrazim``, rekla nam je juče Jelena koja se nalazi u Francuskoj.

 

Za uspon su se mukotrpno spremali dva mjeseca.

 

``Bili smo na skoro svim planima u Bosni i Hercegovini, trčanje, opterećenje, visinske pripreme. Mislim da smo stvarno bili dobro spremni``, kaže ona.

 

Pored strašne zime, snijega i minusa osmočlanu ekipu je mučio i vjetar.

 

``Udari vjetra su bili i do 120 kilometra  na sat, za djevojku moje kilaže to je bilo prilično teško, pri tom sam na usponu izgubila još  četiri kilograma. Vidljivost nije bila veća od jednog metra, tako da se nismo ni vidjeti između sebe unutar ekipe, sve smo kordinisali samo putem govora``, kaže Jelena.

 

Ovaj poduhvat je po još jednoj stvari poseban - ova ekipa je sa vrha Monblana odmah sišla u podnožje.

 

``Nismo se, kako inače procedura nalaže i kako svi rade, sa vrha prvo spustili u planinarski dom, prespavali pa nastavili spust, nego smo poslije uspona odmah sišli u podnožje. To nikada niko nije uradio u jednom danu  - popeti se na Monblan i spustiti se sa vrha od 4.800 metara na neku normalnu, standardnu nadmorsku visinu``, priča Jelena.

 

Ona je zahvalila i Ministarstvu porodice omladine i sporta RS i ministarki Jasmini Davidović, ``Inza Groupu`` iz Sarajeva, Trek bajk centru i ``Bosnalijeku`` na pomoći koju su joj pružili kako bi mogla da ode na ekspediciju.

 

Ova ``fočanska vučica`` je već mnogo puta pokazala i dokazala svoju hrabrost. Sa svojim kolegama je u  katastrofalnim poplavama uvijek bila prva na licu mjesta. Znalo se dešavati da iscrpljeni fizički i psihički sa jednog spasavanja bez predaha odu direktno na drugo, jer ``svaki život je svet``, moto je po kojem oni žive.

 

Izvor: Nezavisne.com

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.