x

Hiljade navijača BiH na Bajram namazu u Litvaniji!

 U blizini stadiona gdje će biti odigrana utakmica Litvanija - BiH, 15. oktobra, navijači BiH obavit će tradicionalnu jutarnju molitvu u iznajmljenoj sportskoj hali, saznaje Anadolu Agency.

Hiljade navijača Bosne i Hercegovine klanjat će bajram-namaz u Kaunasu i Vilniusu 15. oktobra ove godine, na dan odlučujuće utakmice kvalifikacija za Svjetsko fudbalsko prvenstvo ``Brazil 2014`` između Litvanije i BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

U Litavniji postoji džamija, u Kaunasu, koja može primiti oko 200 vjernika, kao i medžlis u Vilniusu, sličnog kapaciteta. Pošto je najavljen dolazak skoro 10.000 Bosanaca i Hercegovaca u Litvaniju, kako bi bodrili svoju reprezentaciju u meču u kojem bi pobjedom izborila plasman na Mundial, Rijaset islamske zajednice u BiH (IZBiH) odlučio je iznajmiti dvije sale da bi što veći broj vjernika islamske vjeroispovijesti vjerski praznik Kurban-bajram mogao obilježiti tradicionalnom jutarnjom molitvom.

``Na moju inicijativu, Ured za bošnjačku dijasporu Islamske zajednice u BiH iznajmio je dvije sale, po jednu u Kaunasu i Vilniusu, u kojima će bajram-namaz moći klanjati više hiljada navijača BiH. Bit će to najveći broj vjernika koji se u dosadašnjoj historiji Litvanije okupio na nekom od islamskih praznika, zbog čega je sretan i muftija litvanski Ramazan Krinickij, kao i oko 5.000 muslimana koji žive u ovoj zemlji``, istakao je Mirza Seferović, jedini bh. državljanin sa stalnim boravkom u Litvaniji za Anadolu Agency, te dodao:

``Sala u kojoj će se klanjati bajram-namaz u Vilniusu nalazi se u ulici Kedru gatve 6. U Kaunasu iznajmili smo sportsku halu u ulici Perkuno na broju 5. Ova dvorana nalazi se blizu stadiona, gdje će istog dana naveče od 20 sati biti odigrana utakmica Litvanija - BiH``.

Iz Bosne i Hercegovine i Švedske u Litvaniju doći će četiri imama, koji će bajramske hutbe, obraćanje vjernicima držati na bosanskom jeziku.  

``To će biti prvi put da se u Litvaniji hutba održi na bosanskom jeziku. U džamiji u Kaunasu i medžlisu u Vilniusu bajramske hutbe su na ruskom jeziku``, kazao je Seferović.

Organizatori bajram-namaza u Vilniusu i Kaunasu apelirali su na sve vjernike, navijače BiH, koji dođu na bajram-namaz u Kaunasu i Vilniusu da sa sobom ponesu odgovarajuću prostirku kako bi mogli obaviti molitvu.  

Kako saznaje Anadolu Agency (AA), iznajmljivanje dvaju sala u Litvaniji koštat će IZBiH 800 eura.  

Organizatori bajram-namaza u Litvaniji ističu da u iznajmljenoj sali u Kaunasu na jutarnjoj molitvi očekuju i neke od fudbalskih reprezentativaca Bosne i Hercegovine. Nadaju se i da će Kurban-bajram u Litvaniji mnogim Bosancima i Hercegovcima ostati u doživotnom sjećanju i zbog eventualnog plasmana reprezentacije BiH na SP u Brazil.

Izvor:sc.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.