x

``Jokić je superstar, a Nurkić među najgorima u ligi``

Novinar Milehighsportsa iz Denvera Michael Jaycox objavio je zanimljiv tekst u kojem je prozvao trenera Mikea Malone i bh. košarkaša Jusufa Nurkića.

On je pozvao trenera Nuggetsa da mu startni centar bude Nikola Jokić, za kojeg vjeruje da je potencijalni superstar, umjesto Nurkića.

 

Jaycox je otvoreno zatražio da Nurkić bude na klupi, jer je drugi najlošiji startni centar lige.

 

``Uvijek sam branio trenera Mikea Malonea, ali ovo je poražavajuće. Jedna je stvar izgubiti, a sasvim druga priča je držati najboljeg igrača, budućeg superstara Nikolu Jokića na klupi, a u igri je bio Jusuf Nurkić, statistički drugi najlošiji startni centar u NBA ligi. Ništa ne ukazuje na to da je Nurkić bolji igrač ili veći talenat od Jokića, ali je u startnoj petorci jer u Nuggetsima znaju da će se buniti ukoliko bude na klupi i biće problema u svlačionici``, napisao je Jaycox, te je dodao:

 

``Ako Malone, koji je odrastao čovjek i trener jedne NBA ekipe, ne može da kaže 21-godišnjem igraču da sjede na klupu, jer je sidro koje vuče na dno najlošiju startnu petorku lige, šta mi onda možemo da uradimo po tom pitanju? S druge strane, Jokić nije samo još jedan talenat. Možda izgleda pomalo smotano, ali on je sjajan``, ističe Jaycox, a potom i nastavlja.

 

``Jokić u sezoni ima prosjek od 11 poena, 7,3 skokova i 2,9 asistencija po meču. Ako želite da shvatite njegov utjecaj na igru, morate da imate na umu dva faktora:

 

1. Prvih mjesec dana proveo je na mjestu krilnog centra, pored Jusufa Nurkića, što nije funkcionisalo.

 

2. Igra manje od 24 minuta po meču. U posljednje četiri utakmice s prosjekom od 25 minuta po meču, postizao je 18 poena, 9,8 skokova i 3,5 asistencija.

 

Kako biste vidjeli bolje brojke, pogledajte brojke na 36 minuta po utakmici. Ima 16,5 poena, 11 skokova i 4.4 asistencije. Jedini igrač po tome koji je bolji od njega je Russell Westbrook. Samo su četvorica u NBA historiji imala takve brojke, Walt Chamberlain, Kareem Abdul-Jabbar, Bill Walton i Neal Walk. 

 

Dakle, Denver ima igrača za poređenje s takvim veličanma, a sjedi na klupi zbog Jusufa Nurkića. Izvinite ako sam zbog toga frustriran, ali ne postoji razumno objašnjenje zašto Jokić igra 24 minuta i to s klupe. On je superstar u nastajanju i potpuna je sramota da ga Nuggetsi tako tretiraju.

 

Denver se još uvijek nada doigravanju. Ove 24 utakmice u pokazale da su Jamal Murray i Nikola Jokić budućnost ekipe. Zato, Malone, hoćeš li početi tako da ih tretiraš?``, pita se novinar Milehighsportsa.

 
Izvor: Sportsport.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.