x

Kid`s festival nastavlja biti svjetionik inkluzije, raznolikosti i sinergije u bh. društvu!

U hotelu Marriot Courtyard danas je upriličena konferencija za medije na kojoj je predstavljen program 13. Kid’s Festivala koji će biti održan od 3. do 6. juna na Trgu Alije Izetbegovića i u Domu Oružanih snaga BiH.

``U svom bogatom programu koji promoviše kulturološku raznovrsnost, od radionica i zabave, pa do umjetnosti, 13. Kids Festival će pružiti posjetiteljima svih uzrasta nezaboravna sjećanja koja zbližavaju ljude. Kid`s festival nastavlja biti svjetionik inkluzije, raznolikosti i sinergije u bh. društvu``, istakla je Susanne Prahl, direktorica Kids Festivala.

 

``Raduje nas što smo i ove godine, u prilici pružiti podršku ovom značajnom projektu koji iz godine u godinu okuplja veliki broj mališana, donoseći osmjehe na njihova lica i pružajući im priliku da u okviru brojnih igara nešto nauče te da steknu nova iskustva i poznanstva. Ove godine, pored Rafa Žirafa kutka koji se sastoji od brojnih zabavnih radionica i sadržaja, Raiffeisen banka će mališane ugostiti i u posebnom kutku za čitanje priča``, izjavio je Karlheinz Dobnigg, predsjednik Uprave Raiffeisen banke.

 

Drugu godinu zaredom Kids festival se održava pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

 

Programski ciljevi i segmenti Kid`s Festivala, posebno oni vezani za inkluziju djece sa poteškoćama u razvoju, već treću godinu imaju podršku misije USAID u BiH.

 

Cjelokupnu manifestaciju osiguravat će MUP Kantona Sarajevo, a u saradnji sa predstavnicima komande poljske policije održat će radionicu o sigurnosti djece na internetu. 

 

``Neće izostati ni edukacija iz sigurnosti u saobraćaju. Želimo sada da obrnemo redoslijed, jer prije smo roditelje educirali kako će svoju djecu odgajati u tom smislu, a sada radimo nešto što je bolje i produktivnije i educiramo djecu kako će svoje roditelje upućivati da poštuju saobraćajne propise``, izjavio Irfan Nefić, portparol MUP-a KS.

 

Trinaesti Kid`s festival uz nove lokacije predstavlja i revidirani programski koncept, čije glavne okosnice čine 1) Kid`s svijet 2) Kid`s filmovi 3) Kid`s parada kojom će u petak, 3. juna biti otvoren festival te dvije potpuno nove programske komponente: 4) Kid`s pozornica (Kid`s stage) na kojoj će nastupati učenici osnovnih škola te 5) Kid’s zona tišine (Kid’s Quiet Zone) kao svojevrsna oaza mira tokom užurbanih festivalskih dana čiju implementaciju podržava David Lynch Fondacija (DLF).

 

Međunarodni karakter 13. Kid’s Festivala potvrdit će prisustvo velikog broja ambasada i diplomatskih misija akreditovanih u Bosni i Hercegovini koji će i ove godine predstaviti svoje zemlje, jezik i kulturu. Tako će Francuski institut činjenicu da je Francuska domaćin evropskog prvenstva u fudbalu iskoristiti kao povod za animaciju najmlađih ljubitelja najvažnije sporedne stvari na svijetu; značajan dio manifestacije ``Moje čitalačko ljeto`` Goethe Institut će implementirati upravo na platformi 13. Kids festivala, a iz Bugarske u Sarajevo stiže ansambl Mila Teatra koji ce predstaviti lutkarsku interpretaciju klasika Hans Christiana Andersena “Ružno pače”.

(Klix.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.