x

„Lonci i poklopci“ u duhu ramazana!

Vjeko Kramer i ove nedjelje u popularnom kulinarsko show, „Lonci i poklopci“ OBN TV spremat će ukusna i zdrava jela. I ovosedmičnu emisiju šarmantni voditelj je posvetio najvažnijem i najsvetijem  mjesecu islamske vjere, svetom mjesecu Ramazanu i ljudima koji su odlučili da poste. Inpiraciju za ovesedmičnu trpezu pronašao je na svom putovanju u Jordanu a pripremu započinje sa pripremom zapečenog paradajza, zatim će spremati couscous s piletinom u luku i grožđicama. Za desert  je odlučio pripremiti loptice  od suhog voća i završit će pripremom ukusne i zdrave zelene salate.

ZAPEČENI PARADAJZ

 

8 kom paradajza

200 gr kuhane riže

100 gr račića

1 crveni luk

1 mrkva

1 keleraba

malo đumbira

soja sos

limun i peršinov list

sol i papar

maslinovo ulje

 

Tanko nasjeći crveni luk, mrkvu, kelerabu i đumbir, pa sve popržiti na malo maslinovog ulja, dodati paradajz, začiniti solju i paprom te soja sosom. U zdjelu staviti kuhanu ohlađenu rižu i pomješati  sa povrćem i račićima koje smo popržili u tavi. Začinit smjesu  limunovim sokom, sitno sjeckanim peršinovim listom te  maslinovim uljem. Svježem paradajzu odstraniti vrh pa pomoću manjeg noža i kašike odstaniti sjemenke i unutrašnji  dio. Puniti ih smjesom riže i rakova te složiti u vatrostalnu posudu i zapeću u prethodno zagrijanojj pećnici na oko 200 ᵒC 10-ak minuta.

 

COUSCOUS S PILETINOM U LUKU I GROŽĐICAMA

 

Cous cous

½ kg pilećih prsa

1 crveni luk

100 gr grožđica  i   100 gr pistacija

1 kašika meda

korijander i šafran

peršinov list

limun

sol i papar

vegeta

pileći temeljac

maslinovo ulje

maslac

 

Cous cous je vrlo jednostavan za pripremu. Sve što trebate napraviti je staviti dobro začinjen pileći temeljac ili vodu sa jednom žlicom vegete da prokuha, te tom kipućom tekućinom preliti cous cous koji smo stavili u neku pliću posudu. Na 0,5 kg cous cousa treba doati 0,5 l tekućine, te oko 5-6 žlica maslinovog ulja ili malo maslaca pa ostaviti da odstoji oko 15 min dok se sve ne upije. Prije posluživanja lagano viljuškom istrajbati krupnije grudvice cous cousa tako da svako zrno bude odvojeno...

 

Pileća prsa isjeći na kockice i marinirati u maslinovom ulju, vegeti i limunovom soku. Prepržiti na vrućem ulju, dok ne porumene, a zatim izvaditi u drugu posudu. Na ostatku ulja prepržiti crveni luk sječen na ploške, zaliti  pilećim temeljcem i lagano pirjati. Nakon par minuta dodati žlicu meda i grožđice, te pirjati još 10 minuta. Pred kraj začiniti korijanderom, šafranom, solju i paprom.  U ovako pripremljen umak vratiti piletinu i pirjati još 10ak minuta. Piletina treba biti sočna i mekana te jelo treba imati dosta umaka jer ju poslužujemo uz cous cous koji je relativno suh.

Prilikom posluživanja posuti sitno sjeckanim peršinovim listom i usitnjenim pistacijima.

 

 

LOPTICE  OD SUHOG VOĆA

 

200 gr suhih datulja

100 gr suhih smokvi

50 gr suhih šljiva

2 kašike meda

cimet

100 gr mljevenih plazma keksa

100 gr lješnjaka

 

Suhe smokve skuhati u malo vode pa ohladiti. Suhe šljive namočiti par sati u malo vode pa ocjediti. Izmljeti očišćene datulje, namočene i ocjeđene suhe šljive i kuhane ohlađene smokve. Dodati cimet, med i mljevene pržene lješnjake  pa umjesiti u smjesu od koje ćemo raditi kuglice. Kada su gotove kuglice uvalajti u mješavinu drobljenih plazma keksa i mljevenih prženih lješnjaka.

 

ZELENA SALATA

 

1 glavica zelene salate

jogurt

senf

med

sol i papar

aceto balsamico

 

 

Napraviti dresing od jogurta, senfa, meda i začiniti ga solju, paprom, acetom balsamisom i njime preliti opranu i posušenu zelenu salatu koju smo isjeckali na željeni način.

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.