x

``Nezdrave namirnice`` koje su zapravo zdrave!

Iako važe za nezdrave, ove namirnice je mnogo bolje konzumirati od njihovih manje kaloričnih verzija! Pogledajte koju omiljenu hranu možete da jedete bez griže savjesti!

Da biste se hranili zdravo, dovoljno je da imate mjere i klonite se prerađevina. Sve ostalo vam je na raspolaganju. Evo liste navodno nezdravih namirnica koje su u stvari - dobre. 

 

``Godinama nas plaše govoreći nam da su masti nezdrave, da treba da se klonimo jaja, tako da kao posljedicu toga imamo činjenicu da sve više ljudi ishranu zasniva na rafinisanim namirnicama i prerađevinama. Vrijeme je da `uzvratimo udarac` i počnemo ponovo, s mjerom naravno, da uživamo u pravoj hrani - jajima, punomasnom mlijeku, siru… Sve te namirnice zdrave su sve dok ih konzumiramo neprerađene, u `izvornom` obliku``, kaže za „Dejli mejl – nutricionista Sara Flauer.  

 

``Nije hrana ono od čega se gojimo ili razboljevamo, već prerađevine. Promijenite, dakle, način razmišljanja, zaboravite na proizvode sa niskim sadržajem masti, niskokalorične namirnice, `lajt` jogurte i sireve, prestanite da brojite sebi svaki zalogaj. Umjesto toga, opredijelite se za integralne žitarice i - pravu hranu``, savjetuje ona.

 

``Nećete se ugojiti od punomasnog mlijeka ili jogurta. Ugojićete se od voćnog `lajt` jogurta sa niskim sadržajem masti, ali prepunog šećera``, objašnjava Sara Flauer.

 

Evo liste ``nezdravih`` namirnica koje su u stvari dobre za vas.

 

Kafa

 

Previše kafe može vas učiniti nervoznim i pokvariti vam dah i varenje.Ali, ako je konzumirate umjereno, kafa poboljšava zdravlje mozga, pomaže u rješavanju viška kilograma, a neke studije pokazuju da štiti i od demencije.

 

Krompir

 

Krompir srednje veličine zadovoljava polovinu dnevnih potreba za vitaminom C, 30 odsto potrebe za vitaminom B6, i 25 odsto potrebe za kalijumom. Sadrži i kalcijum, magnezijum, fosfor, cink. Samo ga nemojte jesti kao čips ili pomfrit.

 

Jaja

 

Bogata zdravim mastima i proteinima, dobar su izbor za doručak. Ako želite da smršate, jaja za doručak su bolji izbor od žitarica jer ćete duže biti siti, a imaćete dovoljno energije do ručka, pa nećete biti u iskušenju da gricnete nešto usput.

 

Puter od kikirikija

 

Masti koje sadrži nisu one od kojih ćete se ugojiti. Kikiriki je bogat proteinima, magnezijumom, kalijumom, vitaminom E, antioskidantima i vlaknima. Ali, izaberite onaj bez dodatnog šećera. Čitajte šta piše na teglici!

 

Kokice

 

Ovdje naravno govorimo o kokicama iz kućne radinosti, koje su ukusna, jeftina i niskokalorična užina. Ako ste sladokusac, ali ne želite da konzumirate šećer, možete ih preliti istopljenom crnom čokoladom.

 

Punomasno mlijeko

 

Od `90. godina nas ubjeđuju da je punomasno mlijeko nezdravo. Onda smo svi prešli na obrano mlijeko (i prerađene šećere koji goje). Punomasno mlijeko je zdravo i hranljivo, od njega ćete duže biti siti, pa da ćete jesti - manje.

 

Jogurt

 

Ni ovdje nije problem u jogurtu samom po sebi, već u dodatom šećeru. Dakle, slobodno pijte punomasni, ali ako želite voćni jogurt prosto dodajte voće u običan jogurt. Tako imate sve prednosti prirodnog probiotika bez aditiva i dodatnog šećera.

 

So

 

Činjenica je da svi unosimo previše soli, ali to činimo kroz konzumiranje prerađevina. Kuvajte kod kuće, umjesto da se hranite s nogu, usput, i sigurno ćete unositi mnogo manje soli nego do sada.

 

Izvor: kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.