x

``OD OVOGA INSANA HVATA JEZA, A MALO SE O TOME GOVORI``: U dvorištu domaćina iz naselja Rodoč kod Bužima pojavio se abez!

Iako se o svemu malo govori, o tajanstvenim pojavama otvaranja zemlje i pričama da u našim krajevima ima više slučajeva “otvaranja zemlje” i pojave tajanstvenih “bezdana”, piše specijalizovani časopis Aura. Kako navodi ovaj časopis, u prilog tome je i novopristigla priča u slici i riječi iz naselja Radoč kod Bužima.

Naime, dok je vrijedni domaćin Mehmed D. kopao ispred ulaza u svoju kuću kako bi napravio verandu, nenadano se otvorila jama, koju narod u ovom kraju naziva “abez”, što u slobodnom prijevodu znači – rupa od koje insana (čovjeka) hvata jeza!

 

- Domaćin se u prvi mah nije mogao načuditi, otkud da se otvori zemlja na mjestu koje ranije nije prekopavano, a potom se dao u brigu – kako riješiti prilaz kući tamo gdje su ulazna vrata? Problem kako zemljom zatrpati “bezdan”, prizvao je susjede koji su Mehmedu pritekli u pomoć. Pa ipak, glavna briga ostaje Mehmedu: “Zašto se ovo dogodilo baš u mojoj avliji?!” – navodi se u tekstu.

 

Ni najstariji mještani ovog bužimskog naselja ne pamte da se ovako nešto desilo u Radoču, a navodno nema niti racionalnog objašnjenja po kojem bi u pitanju moglo biti slijeganje tla ili neka slična geološka pojava.

aura.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.