“Prva Konferencija za medicinski i biološki inžinjering u Bosni i Hercegovini” se održava od 13. do 15. marta 2015.!

15.03.2015 10:00
prva-konferencija-za-medicinski-i-bioloski-inzinjering-u-bosni-i-hercegovini-se-odrzava-od-13-do-15-marta-2015-main

Društvo za medicinski i biološki inžinjering u Bosni i Hercegovini (DMBIUBIH) okuplja veliki broj univerzitetskih profesora, doktora, inžinjera i tehničara iz oblasti medicine i inžinjeringa. 

Svojim radom Društvo želi da doprinese razvoju struke kroz međusobna povezivanja, razmjenu iskustava, znanja, informacija, dodatne edukacije i praktična usavršavanja, kao i pisanje prijedloga za promjene podzakonskih akata na nivou države. Građenje standarda, kriterija i procedura, statusa u struci i  društvenoj zajednici su od posebne važnosti što se ostvaruje uključivanjem u različite oblike strukturnog angažovanja i postavljanjem  zahtjeva i ciljeva pred članove društva i organizaciju kojoj po svom obrazovanju i profesiji pripadaju.  

 

Projekat na kojem su članovi Društva trenutno angažovani je “Prva Konferencija za medicinski i biološki inžinjering u Bosni i Hercegovini” (CMBEBIH), koja će se održati  od 13. do 15.  marta 2015. godine, na Internacionalnom Burch Univerzitetu u Sarajevu. Konferencija predstavlja značajan događaj obzirom da je Bosna i Hercegovina prvi put domaćin ovakve konferencije, a koju podržava Internacionalna Federacija za medicinski i biološki inžinjering (IFMBE) i Europska aliansa za medicinski i biološki inžinjering (EAMBES). Istraživači iz akademske zajednice, biomedicinskih institucija i industrije imaju jedinstvenu priliku za razmjenu ideja i predstavljanje svojih posljednjih dostignuća  unutar svih oblasti biomedicinskog inžinjeringa pod sloganom “Proširi svoje horizonte kroz biomedicinski inžinjering”. Cilj Konferencije je da se fokusira na sljedeća polja u oblasti medicinskog i biološkog inžinjeringa: obrada biomedicinskih signala, snimanje i obrada slika, informatika u zdravstvu, e-zdravlje i telemedicina, biosenzori i bioinstrumenti, biomaterijali, biomehanika, robotika i minimalno invazivne operacije, inžinjering kardiovaskularnih, respiratornih i endokrinih sistema, molekularni, ćelijski i tkivni inžinjering, te biomedicinski inžinjering u obrazovanju.

 

U svojstvu predavača na Konferenciji, najavljen je dolazak Predsjednika Internacionalne Federacije za medicinski i biološki inžinjering, Ratka Magjarevića, eminentnih svjetskih, ali i domaćih stručnjaka iz oblasti medicine, inžinjeringa, telemedicine, kao i predstavnika državnih službi, ministarstva, privatnog sektora te drugih uvaženih gostiju.

 

Sve informacije o CMBEBiH možete pronaći na oficijalnoj web stranici Konferencije www.cmbebih2015.dmbiubih.org, a dodatne informacije o samom Društvu na www.dmbiubih.org ili na oficijalnoj Facebook stranici www.facebook.com/pages/Drustvo-za-medicinski-i-bioloski-inzinjering-u-Bosni-i-Hercegovini.


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.