x

``SEK*UALNI`` KRIMINAL Na meti muškarci iz BiH, svjedok tvrdi: Ostao sam zaprepašten!

Prije nekoliko dana skupina prijatelja iz Mostara odlučila je upoznati neke nove ljude na internetskim portalima za upoznavanje, prvenstveno iz Finske, u koju planiraju ići iduće godine na putovanje, piše Večernji list BiH. Na kraju su ostali nemalo iznenađeni kad su shvatili da se iza više servisa za upoznavanje kriju servisi koji osim za komunikaciju služe i za eksplicitna druženja. 

– Naišli smo na više obnaženih osoba koje su bez imalo zadrške pozdravljale i željele uspostaviti komunikaciju. Bilo je tu i žena i muškaraca – govore nam.

 

Ono što je još gore, uz video uživo kod pojedinih stajalo je i ime države, a u tri slučaja naletjeli su na “egzibicioniste” iz BiH.

 

– Ostali smo zaprepašteni jer smo ulazili u više stranica koje omogućuju upoznavanje i komunikaciju s drugim ljudima. Iz Finske, gdje su planirali upoznati nekog prije putovanja iduće godine, nisu nikog pronašli, ali tvrde da neće odustati. A stranice na koje je skupina naišla, za one koji se na egzibicionistički način služe njima, vrlo lako mogu postati najgora noćna mora.

 

Naime, osoba s druge strane ih snimi i onda im pošalje snimku sa zahtjevom, a ako osoba to ne ispoštuje, onaj tko ima njihovu snimku prijeti da će je poslati porodici i reći što radi u slobodno vrijeme. Ubrzo se dogovara iznos i snimka nestaje. U okruženju su česta meta i bh. egzibicionisti. U susjednoj Srbiji ima još metoda za ucjenu, a meta su najčešće oženjeni muškarci. Prevarantice ih zavedu tako da im oni počnu vjerovati. O njima je napravio priču i “Blic”.

 

– Naime, one stupaju u kontakt s muškarcima, ako je moguće s onima koji su u braku, i započinju konverzaciju porukama.

 

U početku je ta konverzacija normalna, upoznavanje, prijateljstvo… Za to vrijeme, ona prikupi ostale njegove kontakte (članove porodice, prijatelje na Facebooku). Zatim ga počne zavoditi i slati sve lascivnije poruke.

 

Prema riječima stručnjaka za cyber-kriminal i načelnika Odjela za visokotehnološki kriminal u susjednoj Srbiji Saše Živanovića, to je trenutak kada počinju problemi.

 

– Ona šalje lascivne poruke, muškarac odgovara. Ona se obnaži pred kamerom, zatim to traži i od njega. A na to većina muškaraca bez razmišljanja pristaje, što je mamac za iznudu – govori Živanović.

 

Eksplicitne snimke motiviraju djevojke da počnu s tužnom pričom muškarcima… novac im treba za majku, oca, brata, sestru…

 

– Nijedna prevarantica u početku direktno nije ucjenjivala svoje žrtve za novac, nego započne priču o bolesti nekog bliskog. Traže nekoliko hiljada eura, a problem nastaje kad žrtva to odbije – priča Živanović, a jedan je muškarac platio čak pet hiljada eura da prikrije što je radio.

 

Cyber-stručnjaci upozoravaju ljude da ne budu naivni, da se zaštite i paze s kim komuniciraju na društvenim mrežama i ne nasjedaju na nemoralne ponude i zahtjeve.

(avaz.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.