Voditeljica Milica Blagojević i ekipa najpopularnijeg kulinarskog showa u Bosni i Hercegovini „Stol za 4“ koji se emituje na OBN televiziji ove sedmice se nalazi u Sarajevu. Za vrijednu glavnu nagradu bore se tri dame i jedan gospodin, pripremajući vrhunske specijalitete.
Takmičarka Marina će prva sa sljedećim receprima pokušati dobiti naklonost ostalih takmičara.
PREDJELO: Carbonara
potrebni sastojci:
- 500 gr špageta
- 300 gr šunke
- ribani parmezan
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- 2 jaja
- so, biber
Špagete skuhati. Šunku isjeckati na kockice i kratko propržiti. U vrhnje dodati 2 žumanceta, ribani parmezan, šunku i začine. Ovom smjesom preliti špagete i poslužiti.
GLAVNO JELO: Piletina u pivskom tijestu
potrebni sastojci:
- pileći fileti
- 250 gr brašna
- čaša pive
- 2 jaja
- majoneza
- kiseli krastavci
Začiniti pileće filete, sjediniti brašno, jaja i pivo. U ovu smjesu stavljati filete, a odmah nakon toga pržiti u vrelom ulju. Sitno isjeckati krastavce, ili izrendati, sastaviti sa majonezom i služiti uz pileće filete.
DESERT: Banana split
potrebni sastojci:
- banane
- sladoled
- šlag
- tečna čokolada
Na tanjiru poslužiti banane, sladoled, šlag. Dekorisati tečnom čokoladom.
Šarmantni Toni, kao jedini muškarac ove sedmice će pokazati svoje umijeće u spremanju hrane i pokušati osvojiti ukusnim zalogajima srca dama. Onće spremati:
PREDJELO: Pohovani sir
potrebni sastojci:
- 400 gr tvrdog sira
- 5 jaja
- prezla
- so
Tvrdi sir isjeći na trokutove, pohovati u jajima i prezli. Postupak ponoviti i pržiti u dubokoj masnoći.
GLAVNO JELO: Piletina u bijelom vinu
otrebni sastojci:
- 1,5 kg piletine
- muškantni oraščić
- crveni luk
- šampinjoni
- čaša bijelog vina
- njoke
- brašno
- vrhnje za kuhanje
- 1 žumance
- peršun
Propržiti piletinu, dodati so i muškantni oraščić. Nakon nekoliko minuta dodati crveni luk ikada se sve zajedno izdinsta, preliti čašom bijelog vina. Khati, dok alkohol ne ispari. Njoke skuhati, šampinjone propržiti. U posudi umutiti brašno, vrhnje i žumance. Ovom smjesom preliti piletinu. Dinstati još kratko i skloniti sa vatre. Njoke i šampinjone poslužiti kao prilog.
DESERT: Tufahije
potrebni sastojci:
- jabuke
- orasi
- med
- šlag
- šećer
Jabuke oguliti, izdubiti i kuhati u vodi u koju smo prethodno dodali šećer. Nakon što se skuhaju, izdvojiti malo tečnosti u kojoj su se jabuke kuhale, dodati orahe, med i malo šlaga. Smjesu umutiti i puniti jabuke. Nakon punjenja , jabuke ostaviti na hladjenje.
Ekipu će ugostiti i Biljana koja svojim specijalitetima i ugodnom atmosferon nastoji šarmirati ostale takmičare. A jela koja sprema su:
BPREDJELO: Mimoza salata
potrebni sastojci:
- krompir
- sir trapist
- slani sir
- šunka
- kuhana jaja
- majoneza
- pavlaka
- kiseli krastavci
- crvena paprika
- so, biber
Krompir skuhati i isjeći na ploške. Sir trapist, šunku, krastavce i jaja izrendati. Sjedniti pavlaku i majonezu. U posudu redati krompir, posoliti i dodati malo sitne crvene paprike. Preko krompira redati slani sir, šunku i premazati smjesom od pavlake i majoneze. Na to dodati kisele krastavce, pa opet premazati smjesom, zatim redati kuhana jaja, pa dodati smjesu i na kraju složiti sir trapist.
GLAVNO JELO: Tortilje
potrebni sastojci:
- brašno
- jaje
- maslac
- paradajz
- peršun
<span style=``font-size: 9.0pt; mso-bidi-font-family:
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.