x

Umjetnici iz BiH pomažu izbjeglicama: Održan emotivni performans ``I mi smo bili izbjeglice``!

``Nekada mi, sada oni`` naziv je humanitarne akcije koju je udruženje Pomozi.ba pokrenulo prije mjesec i po kako bi prikupili pomoć za sirijske izbjeglice koje su prošle golgotu bježeći od rata u svojoj zemlji i u potrazi za sigurnim tlom. Akciji su se pridružili brojni umjetnici koji su sinoć organizirali emotivni performans ``I mi smo bili izbjeglice``.

Sulejman Memo Haljevac kazao je kako je akcija trajala duže od dva mjeseca, a u okviru nje su podijelili više od 40.000 letaka s porukama.

 

``Poruke su pisali Indira Kučuk-Sorguč, Suada Ahmetašević i brojni drugi. Neko olovkom, neko bojom. Ovdje je i mnogo ljudi koji su pomogli da odštampamo. Podijelili smo to sa Srednjom školom primijenjenih umjetnosti i Sarajevotaksijem``, rekao je Memo pozvavši sve da pomognu izbjeglicama putem udruženja Pomozi.ba.

 

``Bila sam student, bila dok nije počelo ubijanje, ubijanje kolega, profesora, doktora, majki, očeva, djece, prijatelja, poznanika. Kažu da smo imali sreće pa je nas 32 u gumenom čamcu stiglo na sigurno. Sigurno... Sigurna je samo glad, smrad, otimanje novaca i poniženje i strah od `šta dalje`. Strah od gušenja u nekoj od hladnjača na putevima EU``, dijelovi su emotivnog recitala kojim je počeo performans održan večeras u galeriji AMI u Sarajevu. 

 

Performans je održan u u saradnji sa Ministarstvom kulture i sporta Kantona Sarajevo, a upriličena je i izložba prodajnog karaktera bh. umjetnika Sulejmana Meme Haljevca i Amara Ajdinovića. Ideja je internacionalna i uključeni su umjetnici iz regiona, a iz BiH to su: Sulejman Memo Haljevac, Suada Ahmetašević, Amar Ajdinović, Nadžija Haljevac, Izudin Alečković, Almir Hukelić i mnogi drugi. 

 

``Umjetnost ne smije biti po strani i ne može. Sve što se dešava u svijetu je ono što dotiče umjetnost. Moj porodica je bila izbjeglička, moja familija je bila stradalačka u ovom ratu. Bio sam ranjen i izgubio sam dva brata. Žena je uspjela sa sinom da izbjegne u Njemačku. O temi rata i izbjeglištva imao izložbe po Njemačkoj. U cijelom mom stvaralaštvu prisutna je ta tematika i patnja. Punim plućima mogu reći da se saosjećam s ljudima koji sada doživljavaju tu golgotu. Mislim da je ovo najmanje što mogu činiti``, rekao umjetnik Izudin Alečković.

 

Anera Junuzović iz Pomozi.ba zahvalila se svima na pomoći i istakla je kako je do sada odneseno više od 40 tona pomoći izbjeglicama.

 

``Tu nećemo stati. Već sljedeće sedmice idemo ponovo u posjetu na lokaciju gdje budu izbjeglice najviše skoncentrisane kako bismo isporučili pomoć, jer nekada smo to bili mi, sada su to oni``, kazala je Junuzović.

 

Potom su umjetnici pročitali pismo podrške prijatelja sa Sicilije koji su tokom rata u BiH primili tri naša državljanina, te su organizirali istu ovakvu akciju za pomoć bh. izbjeglicama.

 

``Dragi prijatelji Sarajeva, prošlo je dosta vremena od kada je eho granata nad Sarajevom doveo troje vaših građana i prijatelja na Siciliju da nam pričaju o vašem otporu i hrabrosti. Ti prijatelji zajedno s građanima Sarajeva obnavljaju hrabrost i senzibilitet prema ljudskom životu dajući svoj doprinos kroz volonterski angažman za pomoć ljudima što bježe iz sirijskog rata. Za divljenje je što imate snage da otvarate vrata boli pružajući pomoć izbjeglicama. Pored vas, mi bismo se trebali stidjeti zbog manja takve hrabrosti``, navodi se u pismu.

 

Umjetnik Amar Ajdinović, ilustrator i karikaturista, zahvalio se svima koji su dali svoj doprinos ovom performansu.

 

``S Memom sam uradio neke radove koje imaju jasne poruke i podršku izbjeglicama. Umjetnici puno ne pričaju, mi olovkom dajemo riječi``, rekao je Ajdinović.

(Klix.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.