x

``Uspjeli smo ga oživjeti, ali je umro svojoj kćerki pred očima``!

Talijanskog turista koji se utapao izvukli su posjetitelji plaže. Ogorčeni su jer su ga sami oživljavali, a Hitnu pomoć čekali su 50 minuta. Čovjek je do njihova dolaska preminuo i više mu nisu mogli pomoći.

- Čuli su se pozivi u pomoć na talijanskom. Žena je bila u moru do pojasa te je držala već poplavjelog i podbuhlog muškarca pokušavajući ga izvući na plažu. Sunčala sam se s prijateljicama na plaži Veli žal na Dugom otoku i odmah smo ustale. Kupači su ga izvukli na plažu i počeli s reanimacijom. Priskočili su domaći liječnik koji je bio s obitelji na kupanju i Talijan koji je imao malu masku za kisik te mu počeli masirati srce - rekla nam je čitateljica M. Ž. (33) iz Zagreba. Rekla nam je da je prijateljica nazvala Hitnu pomoć preko jedinstvenog broja 112 u 10.40 sati.

 

- Bili su prilično flegma u telefonskom razgovoru, ali valjda tako trebaju biti. Hitna je trebala stići s druge strane otoka, iz mjesta Sali udaljenog 40 kilometara. S nestrpljenjem smo je čekali jer je čovjek u nekoliko navrata davao znakove života, srce bi mu počelo kucati ili bi na trenutak prodisao. Pjena mu je krenula na usta i polegli smo ga na bok, a liječnik ga nije prestao snažno masirati punih 50 minuta. Opet smo nazvali Hitnu, a oni su nas pitali jesu li nam još potrebni i jesmo li ga oživjeli. Rekli su da ne znaju gdje im je vozilo i kako doći do njega. Liječnica iz Božave bila je navodno s nekim pacijentom kojeg je pratila na trajekt. Hitna je napokon došla nakon punih 50 minuta - kaže čitateljica. Čovjek je već bio mrtav, pokrili su ga ručnikom i ležao je na plaži. Kći mu je bila smirena, a prijateljica naše čitateljice bila je s njom.

 

- Vozač Hitne se polako parkirao, izašao i zaključao auto. Kći preminulog koja pomalo govori hrvatski tad je rekla da požuri, a on je bio neugodan prema njoj. Liječnica je došla u košulji, trapericama i natikačama jer su je digli s ‘pripravnosti’. I ona je bila sva usporena i nije ulijevala povjerenje da zna što radi. Kupači su se ljutili na njih što ih toliko nema, iako možda i nije bila njihova krivica. Međusobno su razgovarali što će s čovjekom i htjeli su ga ostaviti na plaži među kupačima do dolaska mrtvozornika. Tad ih je liječnik kupač, koji se zbilja potrudio oko reanimacije, nagovorio da ga odvezu s plaže. 
Stavili su ga na nosila i otišli. Ostao nam je loš osjećaj da je čovjek mogao preživjeti da su došli pola sata prije! Bilo je prestrašno čekati 50 minuta, a možda ga se moglo spasiti, možda bi sad bio živ. Sustav nam je loš, a ministar tvrdi da je Hitna pomoć za 10 minuta u svakom dijelu Hrvatske! Naši su otoci slabo pokriveni timovima Hitne pomoći. Na Jarunu su uvijek kola Hitne za slučaj da se što dogodi, nije mi jasno kako jedan tako veliki otok u srcu turističke sezone, kad je na plažama jako puno ljudi, može ostati bez ikakve skrbi!? - pita se čitateljica. Ista pitanja postavili smo Zavodu za hitnu medicinu Zadarske županije i Ministarstvo zdravstva, no odgovor do zaključenja izdanja nije stigao.     

(24sata.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.