x

(Uznemirujuće) Evo koliko vas može koštati jedna petarda!

I pored stalnih upozorenja policijskih agencija svake Nove godine usljed korištenja pirotehničkih sredstava u BIH bude povrijeđenih. Jučer je na svom Facebook profilu post i fotografije s posljedicama upotrebe pirotehničkih sredstava objavio i Ismir Jusko, ministar komunikacija i prometa BiH.

Post prenosimo u cijelosti:

 

Poštovani prijatelji,

 

Želim sa vama da podijelim jedno nesretno iskustvo koje se desilo prije dva dana, prijatelju od mog prijatelja.

 

Proslavljajući jedan događaj, eksplodirala mu je petarda u ruci i učinila ga doživotnim invalidom (slike govore sve). Prema njegovoj izjavi, od momenta paljenja petarde, nisu prošle ni dvije sekunde, kada mu je ista, eksplodirala u ruci.

 

Predviđeno vrijeme do aktiviranja petarde je između 5 i 7 sekundi. Sada raspravljati o mogućim atestima pirotehničkih sredstava na našem tržištu je besmisleno. Čovjek je ostao invalid i tu je kraj priče. S obzirom da su pred nama praznici, kada ce pirotehnička sredstva biti aktuelna, volio bih da ovaj slučaj bude pouka i drugima (posebno mlađoj populaciji), da im se proslave, ne pretvore u životne tragedije..., napisao je Jusko.

 

Povrede osim u Sarajevu posljednjih godina su zabilježene širom BiH, i susjednih država, a nije rijetkost da se djeci i odraslima, kao u ovom gore slučaju moraju amputirati i prsti.

 

Prema riječima ljekara nepravilnom upotrebom pirotehničkih sredstava mogu nastati povrede u vidu opekotina, oštećenja sluha i vida, povrede i amputacije, najčešće prstiju, kao i trovanja prilikom udisanja otrovnih isparenja.

 

Stručnjaci naglašavaju da je riječ o dubokim povredama u kombinaciji sa opekotinama, koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, nerve, tetive, tako da liječenje traje mjesecima. Petarde su, pak, iz godine u godinu sve jače i opasnije, a sa druge strane su sve jeftinije, dostupnije i nesigurnije za upotrebu.

 

Pored specijalizovanih radnji za prodaju pirotehničkih sredstava, pred nadolazeću zimu u trku za najmlađim potrošačima ulaze i preprodavači, koji za svoju robu ne daju nikakve garancije, ali obećavaju vrhunsko iskustvo.

 

Internet oglasi su preplavljeni brojnim novim modelima, a ``grom``, ``tenkovski udar`` i ``TNT dinamit`` samo su neki od naziva ovih eksplozivnih naprava, čije ime ujedno opisuje njihovu snagu i zvuk.

 

Podsjećamo i da prodaja pirotehničkih sredstava ima obilježje prekršaja i u nadležnosti je inspekcijskih organa.

 

- Potrebno je napomenuti da je posjedovanje na javnom mjestu, paljenje, ustupanje, prodaja, kupovina i nuđenje petardi i drugih priotehničkih sredstava bez odobrenja nadležnog organa, sankcionisano Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira. Kada maloljetnik počini ovu vrstu prekršaja propisana je kazna za roditelja, usvojioca, odnosno staraoca maloljetnika, ukoliko je izvršenje prekršaja posljedica njegovog propuštanja dužnog staranja o maloljetniku. U navedenim slučajevima predviđene kazne za učinioce su od 300 do 900 KM, a za roditelje maloljetnih prekršilaca su od 400 do 1.200 KM, naveli su iz MUP-a KS.

(avaz.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.