x

Volvo planira automobil otporan na sudare do 2020!

U švedskoj kompaniji Volvo smatraju kako će za svega sedam godina imati automobil koji je ``otporan`` na sudare, zahvaljujući sve bržem razvoju sigurnosnih tehnologija i sve većoj snazi i manjoj cijeni integrisanih računara, koji već danas upravljaju gomilama funkcija unutar automobila.

Šveđani trenutno rade na šest tehnologija koje bi trebale pomoći da se ostvari ova vizija i oni su veoma blizu primjene u stvarnosti, prenosi regionalni poslovni portal SeeBiz.

Sistem detekcije ivice puta i prepreka, prvi u industriji, na tržištu će se pojaviti krajem ove godine u novom XC90.

Ovaj sistem je u stanju shvatiti kada je vozilo u opasnosti izletjeti preko ivice i automatski ga vraća na putanju, a navodno radi i u situacijama kada su oznake ivica na putu nepostojeće ili izblijedjele do neprepoznatljivosti. 

Tehnologija komunikacije izmedhu vozila (V2V - vehicle-to-vehicle communication) dio je šire inicijative u kojoj učestvuju i ostali proizvođači automobila i vlade zapadnih država, a cilj je omogućiti vozilima da automatski, putem peer-to-peer Wi-Fi mreže, razmjenjuju informacije vezane za sigurnost u saobraćaju.

Volvo također ima namjeru poboljšati tehnologiju automatskog parkiranja sa sadašnjeg nivoa koji omogućava automatsko bočno parkiranje do nivoa u kome će putnici napustiti Volvo, a vozilo će zatim samo otići u potragu za najbližim mjestom za parkiranje i smjestit će se tamo.

Detekcija pješaka u mraku i detekcija životinja su tehnologije koje su već ugrađene u određene Volvoove modele - S60, XC60, XC70 i S80.

Ovi sistemi su u mogućnosti detektovati pješake, bicikliste ili životinje kako bi automatski zakočili ako ustanove da je sudar neizbježan, ili u potpunosti spriječiti sudar ako se vozilo kreće brzinom do 30 km/h. Na tržištu je preko milion Volvoa s ovim sistemima, a slična rješenja predstavio je i Subaru.

Izvor: vesti.rs/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.