x

“Žene –Jučer,danas i sutra”

Žena, o kakvo bogatstvo, ponos, senzibilitet, mudrost hrabrost a nadasve nesebična plemenitost. Bosna I žena/ majka, kao dvije sestre, koje s neizmjernom ljubavlju i dostojanstvom čuvaju svoju djecu. Dok podmladak spava, ja se budim u zagrljaju najljepšeg cvijeća. Miris nosi moje srce tebi. Tebi majko, tebi Bosno. Svaki tvoj “poj” pjesme uzburka krv vrelu, dah zastaje na tvome ramenu. Krilo tvoje toplo štiti me od jezika zla, neznanja, straha i tuge. Znam,ženo tu si, bdiš nad svojim čedom što ostavi polomljenu kolijevku, i pruži mi put posut mirisnim jasminom.

Dok korak ide dalje, miriše ruka hrabro. I dok budnja sanjam, tvoj plašt nebeski spušta zvijezde ljubavi da svijetle alejom kao fenjer stari. Ženo, ne zamjeri na mom grohotnom smijehu što zaboravljam na tvoju snagu i brigu tvoju. Širit ću ruke zajedno s tobom, primit ću buket dragih lica što u susret hitaju meni, da dijele tvoju ljubav zajedno samnom. Udahni još jednom svoj dragulj plavi, ima ih još u korpi suza, što svaki priča o tebi Bosno majko I, svoju priču i sudbinu sa dlana zelenog čita .Hiljadugodišnje postojanje Bosne kazuje o tome, koliko su samo njeni bedemi poput lavova jaki, a njena vojska poput ptica čeličnih krila, koje se dižu ponosno i iz pepela. Žena/majka u Bosni predstavlja oličenje onoga što širi ruke i sa trona.I kako zboriti o bosanskoj ženi, a ne spomenuti njenu snagu i istrajnost tokom agresije na Bosnu I Hercegovinu.  

 

Tokom mukotrpne četverogodišnje borbe za opstanak, žena u Bosni i Hercegovini je uspijela biti istovremeno i brižna majka, a i nosilac najvećeg ratnog priznanja, poput “Zlatnog ljiljana”. Odvažno stoji u redu, kao da čeka da primi buket najljepšeg cvijeća, a ne odluku o tome na koju liniju odbrane da ide, stavljajući u sjenu da je senzibilniji spol, međutim žene se u BIH spominju u kontekstu žrtvi, a sve manje kao učesnice u ratu. Na Bosnu i Hercegovinu je izvršen genocid, kulturocid, urbocid, jedna od najizloženijih tački za agresorski napad upravo bijaše bosanska majka,žena,djevojka….Bosna boluje, ali dok je njen ogrtač plemenitost, hrabrost i dostojanstvo jedne žene, ima za nju lijeka..Nekoliko decenija unazad glavna uloga koju je žena obavljala bila je uloga majke i domaćice.  Na više i bolje obrazovanje od osnovnog nije ni pomišljala.

 

Danas stvari stoje drugačije. Modernizacijom svijeta u svim mogućim segmentima modernizovala se i žena.  Može se reći da je, u savremenom društvu, ostvaren značajan napredak u emancipaciji žena, u svim područjima i na svim prostorima globusa. Ipak je ostalo još mnogo prostora gde se žena nalazi u podređenom, ugroženom pa i u potpuno nehumanom položaju. Postoje brojni oblici i načini kojima se žena u savremenim uslovima potiskuje na marginu društva. To počinje od samog rođenja (želja da se rodi sin), nastavlja se u detinjstvu kroz vaspitanje i pripremu za “ženske” poslove, odabiranje “ženskih” škola. Brak često postaje oblik degradacije žene (umesto afirmacije i potvrđivanja), žena je često zarobljenik porodice i porodičnih odnosa, nekada trpi i direktno nasilje u porodici. U društvu se nastavlja potiskivanje žene u ekonomskoj sferi (teže zaposlenje, slabije plaćena radna mjesta, zlostavljanje na poslu), političkoj i kulturnoj oblasti. Rat, kriminal, korupcija i trgovina ženama kao “bijelim robljem” predstavljaju potpunu degradaciju žene.  

 

Prije svega očekujem i priželjkujem da se sve žene,  obrazuju, brinu o svome fizičkom i mentalnom zdravlju. Moraju im se stvoriti preduvjeti za normalan život i ravnopravnost. Prije svega da im bude obezbjeđen besplatan pristup osnovnom, i najmanje srednjoškolskom obrazovanju, liječenje, ravnopravni tretman pri zapošljavanju. To mora biti i zakonski regulirano.Svaka žena mora biti gospodar svoga identiteta, kojeg će onda, po potrebi i osobnim željama koristiti i „posuđivati`` kolektivnim identitetima. Svemu ovom treba dodati i analizu položaja žena unutar političkih stranaka u BiH koji su i najvažniji akteri izbora i najznačajniji faktor raspodjele mjesta u izvršnoj, ali i sudskoj vlasti nakon izbora.Na prvi pogled, najveći broj političkih partija prihvata ravnopravnost žena, njihovo članstvo i aktivnosti.Velika većina žena dospijeva na izborne liste u posljednjim trenucima pred izbore, samo da bi se zadovoljilo pravilo o kvotama.

 

Dodatnom obrazovanju političarki o elementarnim političkim znanjima i vještinama  pridaje se mali ili nikakav značaj.No, ipak žene su nosioci nove političke budućnsti, bolji položaj žena znači bolji život za sve.Uvijek su postojale izuzetne žene koje su uticale na tok svjetske historije mijenjajući ga. Borile su se za svoja prava u svijetu muškaraca, protiv ograničenja i tradicionalnih uvjerenja koje im je društvo nametnulo, protiv nejednakosti i diskriminacija. Svojim djelima i postupcima su pomjerale granice.Trebaju nam heroine novog vremena koje će stvoriti preduslove i izboriti se za bolje pozicije i bolje naknade za njihovo znanje, vještine, sposobnosti i trud.

 

Trebaju nam žene sa boljom komunikacijom i sposobnostima da predstave svoju vrijednost i značaj svim ciljnim javnostima i da prebrode vladajuće predrasude i izađu iz okvira tradicionalnih shvatanja. Žena je uvijek jedinstvena, neponovljiva, očaravajuća i božanstvena! Božanstvena jer u sebi nosi najljepše dodire, ljepotu, blagost, draž i milinu, a snagu i um muskarca.Žene su oduvijek čuvari mudrosti I čovjekoljublja,što ih čini prirodnim,iako skrivenim vladarima.Došlo je vrijeme da vladaju otvoreno,ali zajedno sa muškarcima, ne protiv njih.‘Neka se nikad ne prestane slaviti Žena, jer ona svojom ljubavlju može preskočiti granice nemogućeg. Ona je čarolija, nikad završena u svojim mogućnostima, uvijek može više i više! 

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.