x

‘Zimnica’ usred ljeta: Ukiselite krastavce za dva dana!

Krastavci, sjajni saveznici u mršavljenju, ali i sveopćoj koristi za organizam, upravo su u jeku sezone pa ih možete jesti svježe, ali i kisele ako ih pripremite ovim brzinskim načinom kiseljenja.

Kiseli krastavci mnogima su omiljen prilog jelima. Ljeti su uglavnom na dohvat ruke oni svježi, no ako ne možete utažiti želju za kiselim krastavcima, i tome se može lako doskočiti. Pazite da krastavci koje želite ukiseliti ne budu duži od 12 centimetara – njih je bolje koristiti za salate. Birajte manje krastavce, dobro ih operite i poslažite u staklenku.

 

Potrebno vam je:

 

– kilogram domaćih krastavaca

 

– 1 – 2 dcl alkoholnog octa

 

– žlica soli

 

– grančica kopra

 

– nekoliko zrna bibera

 

– pola litre vode

 

Spomenute začine stavite u tekućinu i sve zajedno prelijte preko krastavaca. Staklenku poklopite tanjurićem i stavite na osunčano mjesto, primjerice na rubni dio nekog prozora i ostavite da odstoji dva dana. Kada krastavac malo promijeni boju, spreman je za put do vašeg tanjura.

 

Jeste li znali?

 

Kiseli krastavci sadrže veliku količinu vode, proteine, vrlo malo masnoće te prehrambena vlakna. Isto tako, ove kisele grickalice bogati su izvor minerala među kojima su i željezo, kalij, natrij i fosfor. Sadrže i vitamine poput vitamina C, A, B-6, B-12, riboflavin, niacin, i tiamin. Osim toga, čuvaju želudac, jetru te pomažu pri filtraciji toksine iz organizma.

 

Izvor: Cafe.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.