x

10 namirnica koje ne smijete da jedete na prazan želudac!

Kada smo gladni, umijemo ponekad da posegnemo za hranom koja i nije najbolji izbor, jer određene namirnice nije dobro konzumirati na prazan želudac.

10 namirnica koje ne smijete da jedete na prazan želudac:

 

1. Peciva od hrskavog i lisnatog tijesta

 

Namirnice koje sadrže kvasac iritiraju sluznicu želuca i mogu da izazovu nadutost.

 

2. Slatkiše

 

Šećer povećava nivo insulina što pak značajno povećava pritisak na gušteraču, koja se tek ``probudila``. Navika konzumiranja slatkog na prazan želudac može da dovede do razvoja dijabetesa.

 

3. Jogurt i druge fermentisane mliječne proizvode

 

Kada pojedemo jogurt na prazan želudac, hlorovodonična kisjelina, koja se stvara u želucu, ubija bakteriju mliječne kisjeline. Tako da konzumiranjem jogurta i drugih fermentisanih namirnica za doručak svom tijelu nećete učiniti dobro.

 

4. Kruške

 

Prirodna vlakna u kruškama mogu da naškode osjetljivoj membrani praznog želuca.

 

5. Paradajz

 

Paradajz sadrži velike količine taninske kisjeline koja povećava kisjelost želuca. To može da rezultira čirom na želucu.

 

6. Svježi krastavci i drugo zeleno povrće

 

Sirovo povrće bogato je amino kiselinama. Međutim, ono može da izazove gorušicu, nadutost i abdominalnu bol, naročito kada se konzumira na prazan želudac.

 

7. Banane

 

Ako jedete banane na prazan želudac, količina magnezijuma u krvi će se znatno povećati, što može da bude štetno za srce.

 

8. Ljuti začini

 

Začinjena hrana može da ošteti i nadraži sluznicu želuca, i da poveća proizvodnju kisjeline u želucu. To pak može da doprinese razvoju uobičajenih poremećaja u radu probavnog sistema.

 

9. Hladna gazirana pića

 

Ukoliko pijete ujutru hladna gazirana pića to može da ošteti sluznicu i smanji dotok krvi želuca. Posljedica toga je da se hrana vari sporije.

 

10. Citrusi

 

Citrusi su krcati voćnim kisjelinama i ako ih jedete na prazan želudac mogu da izazovu gorušicu i da povećaju rizik od gastritisa i čira na želucu.

 

10 namirnica koje smijete da jedete na prazan želudac:

 

1. Ovsena kaša

 

Ovsena kaša stvara zaštitni omotač oko omotača želuca, što sprječava da hlorovodonična kisjelina našteti zidovima želuca. Takođe, sadrži topljiva vlakna koja snižavaju holesterol.

 

2. Heljda

 

Heljda nježno stimuliše probavni sistem, pa je odličan izvor bjelančevina, gvožđa i vitamina.

 

3. Palenta

 

Palenta pomaže u uklanjanju toksina i teških metala iz organizma, normalizaciji crijevne mikroflore, te nas dugo drži sitim.

 

4. Pšenične klice

 

Dvije kašike pšeničnih klica sadrže oko 15 odsto preporučenog dnevnog unosa vitamina E i 10 odsto preporučenog unosa folne kisjeline. Takođe, pomažu u pravilnom radu probavnog sistema.

 

5. Jaja

 

Naučno je dokazano da jaja za doručak mogu značajno da smanje ukupan dnevni unos kalorija.

 

6. Lubenica

 

Lubenica na prazan želudac obogatiće vas dobrom količinom tečnosti. Nadalje, lubenica je dobra za zdravlje očiju i srca, jer sadrži velike količine likopena.

 

7. Borovnice

 

Istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje borovnica poboljšava pamćenje i reguliše krvni pritisak i metabolizam, naročito ako ih jedete za doručak.

 

8. Hleb bez kvasca

 

Ugljeni hidrati i druge korisne hranjive materije koje se nalaze u hlebu, neophodne su za naše tijelo. Najbolje vrijeme da ih jedete je rano jutro.

 

9. Orašasto voće

 

Ukoliko ga jedete za doručak, orašasto voće će poboljšati probavni sistem i normalizovati pH želuca.

 

10. Med

 

Med pomaže u razbuđivanju tijela ujutru, pa nam daje snagu i energiju. Med takođe podstiče aktivnost mozga i povećava nivo hormona sreće serotonina.

 

Izvor: Kolektiv.me

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.