x

10 narodnih vjerovanja u vezi s bebama!

Kako je zabilježio Vuk S. Karadžić, nekada je u srpskom narodu postojao običaj da se prvih tri do sedam dana bdi nad porodiljom i djetetom kako bi oni bili sačuvani od demona i zlih sila

Pogledajte šta se u našem narodu smatra neophodnim radnjama i zabranama radi zdravlja i dobrog napredovanja mališana. Uroci, vile, magijsko dejstvo ogledala, piše Yumama.com. 

 

Sudeći po vjerovanjima koja su u našem narodu zastupljena vijekovima, mnogo je toga što vreba bebe, ali su naši maštoviti preci pronašli originalne načine da zaštite djecu od djelovanja tih zlih sila. 

 

Ova vjerovanja se uspješno održavaju u svijesti naroda uprkos tome što se karakterišu kao sujeverje, pa vam predstavljamo deset najzanimljivijih. 

 

1. Bebi ne bi trebalo kupiti ništa prije rođenja. 

2. Krevetac ne smije biti u dječjoj sobi do dana kad beba stigne kući. 

3. Bebina odjeća ne smije preko noći da se suši napolju jer će pokupiti uroke. 

4. Ukoliko se postavi pred ogledalo, nikada neće progovoriti. 

5. Nekrštena beba ne smije da se vodi u šetnju da ne pokupi uroke. 

6. Kada se beba vodi napolje, treba joj sve obući naopako da je vile ne bi odnijele. 

7. Čim se beba rodi, treba joj staviti crveni konac oko ruke kako bi se zaštitila od uroka. 

8. Ukoliko idete u posjetu novorođenčetu, ponesite pitu sa sirom, čime ćete postići da se momci ili djevojke čitavog života raspituju za vašeg malog domaćina. 

9. Kada se ide na babine, ne bi trebalo zatvoriti ili zavezati torbu jer će zbog toga, vjeruje se, dijete teško progovoriti. 

10. Kako je zabilježio Vuk S. Karadžić, nekada je u srpskom narodu postojao običaj da se prvih tri do sedam dana bdi nad porodiljom i djetetom kako bi oni bili sačuvani od demona i zlih sila. 

 

Izvor: stil.kurir-info.rs/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.