x

10 znakova da ste u drugom stanju!

Neke su žene sigurne da su u drugom stanju od samog trenutka začeća. Drugima će pak trebati pet testova za trudnoću te još nekolicina popratnih simptoma da bi uistinu u to bile sigurne.

Mislite li da postoji mogućnost da ste trudni, nadamo se da će vam naša lista najčešćih pokazatelja trudnoće koje nam daje naš organizam pomoći u pronalaženju odgovora.

Ne zaboravite da je svaka žena individua za sebe te da postoji mogućnost da nećete osjetiti nijedan od navedenih znakova, kao što neki od znakova zasebno ni u kom slučaju ne moraju značiti da ste u drugom stanju.

Krenimo redom:

1. Osjetljive grudi/bradavice: otprilike tri sedmice nakon začeća osjetit ćete da su vam grudi i bradavice osjetljivije. Ponekad mogu biti i natečene – nalik periodu kada trebate dobiti mjesečnicu.

2. Blago krvarenje i grčenje: u trenutku implantacije, kada se embrio veže za uterus, može doći do blagog krvarenja. Ovo se događa otprilike osam do deset dana nakon ovulacije, nešto prije nego što bi inače počeo novi menstrualni ciklus.

Naravno, ovaj se oblik krvarenja lako može razlikovati od uobičajene mjesečnice, jer osim što nastupa prije predviđenog vremena, bljedunjav je, više ružičast nego krvav i ne slijedi uzorak javljanja menstrualnog krvarenja.

U ranim periodima trudnoće moguća je i pojava grčeva. Naime, sve dok uterus ne zauzme svoj položaj i ne bude poduprijet zdjelicom, u drugom tromjesečju podložan je grčevima nalik menstrualnima.

Kontrakcije se javljaju redovno te se mogu povećati tokom tjelovježbe, orgazma ili čak neke jednostavnije promjene položaja.

3. Tamnjenje areola: u ranim stadijima trudnoće moglo bi se dogoditi da vam areole (tamna područja oko bradavica) počnu tamniti i povećavati se. Vjeruje se kako tamnija boja pomaže novorođenčetu da lakše pronađe bradavicu tokom dojenja. Također, postoji mogućnost da će vam i vene na grudima postati vidljivije tokom ovog perioda.

4. Umor: ukoliko ste u drugom stanju, jedna od čestih nuspojava u prvih osam do deset sedmica je iscrpljenost. Tijelo, naime, prolazi kroz značajne metaboličke promjene, no kod većine žena to se smiri oko 12. sedmice trudnoće.

5. Mučnine i povraćanje: jutarnje mučnine počinju dosta rano – čak sedmicu dana nakon začeća, pa već one same po sebi mogu vas potaknuti da posegnete za nekim konkretnim testovima.

6. Učestalo mokrenje: do perioda kada će vam menstruacija kasniti već sedmicu, dvije, otkrit ćete da sve češće morate mokriti. Ovo je i logično, s obzirom na to da dijete raste te stvara pritisak na vaš mjehur.

7. Zatvor: također su moguće promjene u probavi tokom prvih sedmica trudnoće. Dodatni hormoni, naime, tokom trudnoće djeluju na opuštanje crijeva zbog čega ona postaju manje efikasna.

8. Porast tjelesne temperature: vrlo je lako moguće da ste u drugom stanju ukoliko vam se povisila tjelesna temperatura i nikako se ne snižava.

9. Izostanak mjesečnice: ako inače imate redovne cikluse, izostanak mjesečnice gotovo je siguran znak da biste mogli biti u drugom stanju. Dogodi li se to zajedno s nekim od ostalih navedenih simptoma, ne morate ni čekati plavu boju na testeru.

10. Pozitivan test na trudnoću: kasni li vam ciklus a spremni ste saznati istinu, vrijeme je da se uputite u obližnju apoteku i nabavite test za trudnoću. Treba znati da su urinarni testovi tačni nakon 10 do 14 dana od trenutka oplodnje, pa ne možete li čekati, riješit ćete dilemu krvnim pretragama.

Također, uzmite u obzir da niti jedan test na trudnoću nije 100 posto siguran. Pokazuje li negativan rezultat, a vi i dalje osjećate simptome trudnoće, pričekajte sedmicu dana i ponovite testiranje za svaki slučaj.

 

Izvor: bebeimame.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.