x

11 porodica raseljenih osoba i povratnika iz Prijedora dobilo kljuceve novih stambenih jedinica!

Jedanaestporodica iz Prijedora, od kojih su dvije raseljene i devet povratničkih, dobilo je danas i jučerstambene jedinice sa kompletnom infrastrukturom, a za pet njih obezbjeđene su i poljoprivredne mašine.Primopredaji objekata prisutstvovali su predstavnici Opštine Prijedor i organizacije Hilfswerk Austria International.

Izgradnja/rekonstrukcijaovih stambenih jedinica za raseljena lica i povratnike dio je 8.1 miliona eura vrijednog projekta“Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma”, kojifinansira Evropska unija (u iznosu od 7 miliona eurakrozprogram IPA-u 2012), a sufinansirai implementiraUNHCR u suradnji sa projektnim partnerima u deset prioritetnih općina. 

 

“U okviru ovog projekta, poznatog i pod nazivom ‘Moje mjesto pod suncem`, u Gradu Prijedoru izgrađeno je ili obnovljeno 11 kuća sa pripadajućom infrastrukturom. Istovremeno smo danas izvršili i isporuku poljoprivrednih mašina za 5 porodica u okviru projektne komponente `Mjere ekonomske odrzivosti`. Time ćemo ih ekonomski podržati i osnažiti, kako bi njihova integracija i reintegracija u društvene tokove bila što lakša i kvalitetnija. Koristim priliku da zahvalim Gradu Prijedoru na podršci i obezbjeđenju urbanističkih saglasnosti i građevinskih dozvola za novoizgrađene objekte”, istaknula je ovom prilikom gđa. Azema Avdusinović, menadžer projekta organizacije Hilfswerk Austria International za BiH.

 

U okviru projekta “Moje mjesto pod suncem”, Hilfswerk Austria International (HWA), koji je zadužen je za implemetaciju komponenti stanovanja i ekonomske održivosti, do kraja 2016. godine će izgraditi više od 100 stambenih jedinica za najugroženije interno raseljenje osobe i povratnike širom BiH.

 

“Ovo je veoma važan dan za ove porodice, ali i za sve nas. Prijedor je grad sa najvećim brojem povratnika, raseljenih lica i izbjeglica u BiH, i upravo zbog toga želim zahvaliti Europskoj Uniji i UNHCR-u kao investitorima projekta , te Hilfswerk Austria International koji je implementirao ove aktivnosti.”, kazao je ovom prilikom Marko Pavić, gradonačelnik Prijedora.

 

Cilj projekta “Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma”, je pomoći najmanje 2.400 ugroženih raseljenih osoba i povratnika u BiH, uključujući žene žrtve rata, u pronalaženju rješenja za društvene izazove sa kojima se svakodnevno susreću, kroz usku saradnju lokalnih vlasti, lokalne zajednice, civilnog društva i projektnih partnera, zajedno sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

 

Projektni partneri u suradnji sa lokalnim vlastima identificiraju potrebe raseljenih lica i povratnika, sa ciljem jačanja njihove socijalne zaštite i inkluzije, omogućavanja zdravstvene zaštite za starije osobe, obrazovanja za djecu, pružanja besplatne pravne pomoći, psiho-socijalnog savjetovanja i stambenih uslova.Projekat je započeo u 2014. godini i provodit će se do 2016. godine u općinama Bosanski Petrovac, Gradiška, Prijedor, Derventa, Maglaj, Bijeljina,  Živinice, Mostar, Foča te Brčko Distriktu.

Partneri u implementaciji projekta su Razvojni fond Ujedinjenih nacija (UNDP), Dječiji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF), Međunarodna organizacija za migracije (IOM), Hilfswerk Austria International (HWA), Bosanski humanitarni logistički servis (BHLS), Fondacija lokalne demokratije (FLD), te Udruženje Vaša prava BiH (VP).

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.