x

15 godina Messera u BiH, 100 miliona KM investicija!

U petak, 21. juna u Mostaru, u sjedištu kompanije Messer Mostar Plin, Rodoč bb, održana je svečanost u povodu 15 godina Messera u BiH. Bila je ovo idealna prilika da se na održanoj press konferenciji osvrne na prethodni period, ulaganje u privredu i industriju BiH, stručnost uposlenih i infrastrukturu, kao i da se najave nove investicije.

Na press konferenciji se novinarima obratio gospodin Stefan Messer, vlasnik Messer Group, najveće svjetske kompanije za proizvodnju i snadbijevanje tehničkim i specijalnim plinovima, generalni direktor Messer BH Gas/Messer Tehnoplin g. Valentin Ilievski, direktor Messer Mostar Plina g. Ivan Maslać i gradonačelnik Mostara g. Ljubo Bešlić. Ovo je ujedno bila izvanredna prilika za novinare da intervjuiraju g. Stefana Messera, vlasnika ove njemačke porodične kompanije s tradicijom dugom 115 godina i jednog od najvećih investitora u poslijeratnu Bosnu i Hercegovinu. Nakon press konferencije uslijedila je svečana proslava jubileja uz prigodan program na kojem su osim sedme sile prisustvovale i brojne zvanice iz javnog života.

Messer BH Gas se na tržištu BiH nalazi od 1997. godine, raspolaže sa tri društva (Messer Tehnoplin, Messer Mostar Plin i Messer BH Gas), dva proizvodna postrojenja (Zenica i Sočkovac), 3 punionice i 4 distributivna centra. Agencija za unapređenje stranih investicija FIPA dodijelila je Messer-u priznanje najvećeg stranog investitora za 2009. godinu. Do danas su  financijska ulaganja ove kompanije u BiH premašila cifru od 100 miliona KM dok je uposleno preko 100 ljudi.  

VALENTIN  ILIEVSKI, DIREKTOR MESSER BH GAS I MESSER TEHNOPLIN

Sa najvećim zadovoljstvom mogu reći da je kompanija Messer u Bosni i Hercegovini dio pozitivne slike Bosne i Hercegovine.

Petnaest godina smo ovdje i u tih petnaest godina uložili smo oko 100 miliona KM u infrastrukturu, razvoj kompanije, ljudske resurse, ekologiju  i ekonomski progres društva u cijelini.  

Samo u posljednje nepune četiri godine mi smo otvorili dvije velike fabrike – u u Zenici,  gdje proizvodimo kisik i snabdjevamo velike industrijske proizvođače i drugu u Sočkovcu kod Doboja, u kojoj se proizvodi CO2. Te fabrike napravljene su u skladu sa najmodernim svjetskim dostignućima u tehnologiji.

Messer u Bosni i Hercegovini ima svoja tri društva, nekoliko postrojenja i distributivnih centara u kojima proizvodimo i distribuiramo tehničke specijalne plinove.

Mi smo i kompanija koja ulaže dio svojih kapaciteta u promoviranje osnovnih društvenih vrijednosti koje podstiču jednu zajednicu da ide naprijed. Na prvom  mjestu nam je da radimo u skladu sa svojom okolinom i da uskladimo modernizaciju s prirodom, s tradicionalnim vrijednostima.

Vidite, ovdje u Mostaru, naša kompanija se nalazi u srcu prirode. Ovo je naš prirodni park, pun cvijeća,  voća, drveća, vode... Mi proizvodimo gasove za život. I oživljamo našu okolinu.

Cilj nam je od dolaska u BiH da steknemo povjerenje bh. građana, klijenata i partnera, kao i ukupne društvene zajednice, i da na bazi povjerenja gradimo povoljnu klimu za poslovanje.

U ovih 15 godina uspjeli smo u tome, stekli smo povjerenje i dokazali da smo ovdje dugoročno i da je BiH zemlja u koju ćemo i dalje investirati i truditi se da s našim proizvodima budemo konkurentni i ovdje i u Regiji.

Sto miliona KM koje su investirane u BiH najbolji su dokaz i garancija da Messer ostaje ovdje i ide dalje.

Svake godine naša društva u BiH učvršćuju svoju poziciju u BiH, ulažemo i gradimo, popravljamo i saniramo, educiramo i napredujemo, zapošljavamo nove mlade kadrove na kojima će Messer graditi svoje sutra u ovoj zemlji.

U ovoj godini uložit ćemo još milion KM za poboljšanje proizvodnog procesa a i napravit ćemo svoju bazu u okviru Tehnološkog parka u Banjoj Luci.

Mi ne stojimo. Mi idemo naprijed.

Ulaganjem u bolje bh. društvo ulažemo u budućnost.

 IVICA MASLAĆ, DIREKTOR MOSTAR MESSER PLIN

Poštovani novinari,

Ja sam posebno počašćen što  danas sjedim na ovom mjestu jer sam prije 15 godina bio akter ali i važna karika u odlučivanju o prodaji većinskog paketa vlasništva „Tehnoplina d.d. Mostar“ Grupaciji Messer.  Bio je to, a sada nakon 15 godina možemo svi da zaključimo, potez života za našu firmu.

Jer u vremenu poslije rata 1996.god., radi otežanih uvjeta opskrbe tehničkim plinovima, razmišljali smo o eventualnom udruživanju sa nekom ino-firmom koja se bavi našom djelatnošću. I samo jedan susret sa gospodinom von Stormom iz Messera, odlučio je sve.

Ubrzo poslije toga pristupilo se angažiranju stručnih i ovlaštenih lica za procjenu vrijednosti imovine „Tehnoplin“ d.d. Mostar. Dogovoreni omjer vlasništva u budućoj firmi je bio 51:49% u korist MESSER-a.

Poslije utvrđivanja vrijednosti imovine sačinjen je prijedlog ugovora o osnivanju nove firme pod sadašnjim nazivom „MESSER MOSTAR PLIN“ d.o.o. Mostar. Nakon svih usuglašavanja Ugovor je svečano potpisan 26.06.1997.godine.

Pod novim nazivom firma je registrirana i počela sa radom 01.07.1997.godine.

Gdje smo mi 15 godina poslije – sigurno je pitanje koje biste mi i vi, poštovani novinari, postavili.

U samom startu, te 1997. godine, moram vam priznati, da je Messer više vjerovao u budućnost i prosperitet kompanije nego ja osobno. Za njih je to bilo očekivano jer je ovo tada bilo tzv. „prazno tržište“ u tom momentu. Dakle, tržište koje je bilo otvoreno za proizvodnju i distribuciju plinova. I moram priznati da je moja skepsa ubrzo nestala i da smo mi u Mostaru, odakle je sve i počelo, napravili mnogo.

Napravili bi još i više da u BiH cvjeta industrija i razvoj. Ali zunamo da nije tako.

Mi ne proizvodimo za skladište. Mi proizvodimo za industriju i razvoj!

Zato nam je jako važno okruženje i ekonomska stabilnost.

S Messerom mi smo svi u firmi osjetili veliko poboljšanje, promjene nabolje, stekli smo sigurnost i ne plašimo se našeg opstanka ovdje.

Imamo potencijal da svaki kupac bude uredno i na vrijeme snabdjeven našim proizvodima.

U odnosu na 1997., mi smo utrostručili našu prodaju, a i radnu snagu uduplali, što je veliki iskorak.

I drugi plinovi poput suhog leda ovdje su naišli na primjenu jer je ovo područje vinogradarsko i primjena suhog leda u tehnologfiji proizvodnje vina bi trebala biti prisutna.

Cilj je održati stabilnost i uvesti još neke novine na ovo tržište.

Ali o tome za nekih 15 godina.

GOVOR ZA G. STEFANA MESSERA, C.E.O. MESSER GROUP GmbH

Poštovani predstavnici medija,

moj dolazak u Bosnu i Hercegovinu za mene osobno kao i za cijelu grupaciju MESSER predstavlja izuzetno zadovoljstvo. Ovdje sam bio na otvorenju naše fabrike za razlaganje zraka u Zenici, oktobra 2009. godine, kada sam se uvjerio da je Bosna i Hercegovina zemlja puna prirodnih potencijala, kojoj nedostaje malo – samo bolja politička klima -  da procvjeta u ekonomskom smislu.

Od otvaranja fabrike u Zenici do danas, mi smo napravili nekoliko koraka naprijed investirajući u BiH svake godine. Tako smo prošle godine otvorili fabriku CO2 u Sočkovcu koja je odmah našla nekoliko kupaca za svoje proizvode, čime se poboljšava ambijent poslovanja u BiH.

A u ovih 15 godina od kako smo postavili kamen temeljac upravo ovdje u Mostaru, mi smo u BiH uložili ukupno 100 miliona KM čime smo pokazali da nam je cilj ulagati u budućnost i da svaki fening uložen danas, ne može biti promašena investicija ako gledamo u naše i sutra naše djece. A mi smo prije svega kompanija koja živi budućnost čvrsto oslonjena na tradiciju.

Mi smo zahvalni svima koji su prepoznali našu porodičnu kompaniju kao pravog partnera u uspješnom udruživanju, ali i kao proizvođača tehničkih i specijalnih plinova kojima snabdjevamo vodeće bosanskohercegovačke kompanije, industrijska postrojenja, prehrambenu industriju i industriju pića kao i bolnice koje smo upravo odavde iz Mostara snabdjevali medicinskim kisikom kad su BiH i cijelu Evropu pogodile snježne nepogode prije dvije zime.

Ovdje u Bosni i Hercegovini nalazimo se još od 1997. godine i sigurno smo među prvim stranim preduzećima koja su odlučila ujediniti svoju modernu tehnologiju i infrastrukturu sa domaćom pameti i ljudskim resursima. Takva politika pokazala se ispravnom i zato smo danas ovdje gdje jesmo – u Mostaru, gradu koji nam je bezuvjetno ponudio svoje gostoprimstvo i svoje resurse na raspolaganje, a koji su nam bili neophodni da bismo realizirali svoja postignuća u proizvodnji i distribuciji plinova. Ovom prilikom se zahvaljujem gradonačelniku Mostara g. Ljubi Bešliću na podršci u ostvarenju naših ciljeva ovdje u BiH.

Za kompaniju MESSER tržište Bosne i Hercegovine je izuzetno značajno zbog očevidnih predispozicija koje vaša zemlja ima u pogledu razvoja industrijskih kapaciteta. Stoga ovdje vidimo mogućnost snabdjevanja raznih potrošača kojima su ovi plinovi neophodni u proizvodnom procesu ali i priliku da ih eksportiramo u druge zemlje.

Kao izvršnog direktora kompanije u posljednje vrijeme novinari me često pitaju zbog čega Messer u doba recesije širi svoje kapacitete, ulaže u nova tržišta, proizvodnju, edukaciju zaposlenih što je u suprotnosti sa logikom štednje koja nam se nameće.

Moj odgovor je: U industriji plinova koja je možda danas i najglobalnija jer kupci iz svih dijelova svijeta trebaju plinove isto kao i vodu i struju, bez obzira na finansijsku krizu poslovi su unaprijed planirani nekoliko godina.

Mi u MESSER-u ćemo i dalje nastaviti našu strategiju investiranja i širiti naše proizvodne kapacitete, kako bismo bili sigurni i nezavisni u snabdijevanju kupaca.

Naši proizvodi pokrivaju već cijelu regiju i kroz ovakve investicije poslovanje  će se  i dalje širiti.

Zahvaljujem se svima koji su imali povjerenje u nas, našu viziju i naš projekat.

Hvala Mostaru, BiH, našim uposlenim, našim partnerima i kupcima koji nas 15 godina podržavaju u našim nastojanjima da kreiramo stabilno tržište plinovima i postanemo respektabilna strana kompanija koja u potpunosti pripada bh. društvu.

ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.