x

2018 AM-RB 001 je sve što vam treba – Plod saradnje Aston Martina i Red Bulla!

Ne postoji mnogo proizvođača koji mogu proizvesti hiper-automobile. Jedna od legendi britanske autoindustrije, Aston Martin, zajedno s Red Bull F1 trkaćim timom pokušala je proizvesti jedan. Rezultat?

Model kodnog naziva 2018 AM-RB 001  koji sprinta do 320 km/h za 10 sekundi.

 

Ova zvijer je plod suradnje dviju legendarnih tvrtki koje do sada u svojoj povijesti nikad nisu udružile svoje snage. Ako ste se na prvu zaljubili u ovu V12 zvijer i poželjeli ga vidjeti u svojoj garaži, morat ćete izdovoljiti 3 milijuna dolara. Prava sitnica.

 

Prema dostupnim informacijama, bit će ukupno proizvedeno 150 primjeraka od kojih će 25 biti namijenjeno trkaćim stazama, dok će se ostatak moći voziti „običnim“ cestama. Ako bi se ovaj model uspoređivao s legendarnim McLarenom P1 ili pak Porscheom 919 koji stazu Silverstone mogu bez ikakvih problema odvoziti za oko 2 minute, 2018 AM-RB 001 bi od njih bio brži za 20 sekundi.

 

Što se dizajna tiče, 2018 AM-RB 001 izgleda kao da je izašao iz kakve video igre. Pošto je u cijelu priču oko dizajna bila uključena jedna od ponajboljih momčadi F1, poseban naglasak stavljen  je na aerodinamičnost, odnosno stvaranje što je moguće većeg aerodinamičnog potiska pri velikim brzinama. Rezultat? Potisak od gotovo 2.000 kilograma. Treba spomenuti i nezaobilazne sportske spojlere koji su posebno razvijeni samo za ovaj model.

 

Prilikom osmišljavanja dizajna, inženjeri su posebnu pažnju posvetili udobnosti i doživljaju vožnje umjesto brojkama. Kabina ima dva sjedišta čija je udobnost na razini na koju smo navikli kod nešto većih modela. Osim doživljaja vožnje, trud inženjera vidljiv je i u omjeru snaga/masa koji iznosi 1:1. Impresivno zar ne?

 

Prema riječima ekipe koja je sudjelovala u  razvoju, 2018 AM-RB 001 je model koji u sebi ima spoj Formule 1 i „običnog“ cestovnog automobila. Unatoč činjenici da će tržištu biti predstavljen tek potkraj iduće godine,  glavni i odgovorni direktor Aston Martina navodi kako postoji već 350 zainteresiranih, potencijalnih kupaca.

 

Na kraju priče nadamo se kako ovo neće biti jedini model kojeg će ovaj legendarni dvojac automobilizma proizvesti. Donosimo službenu foto galeriju za sve one koji nemaju 3 milijuna dolara viška.

 

Izvor: automobili.dnevnik.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.