x

3 dokaza da se ne trebate bojati leta avionom!

Let avionom za mnoge putnike izaziva veliki strah i tjeskobu. No stručnjaci nas uvjeravaju da za to nema realnih osnova. Otkrijte kakvi vam se negativni scenariji mogu dogoditi u zraku, ali i zašto se ne trebate brinuti zbog njih.

1. Turbulencije i propadanje 

`Ove aktivnosti u avionu su česta i neugodna pojava, ali su rijetko kad opasne,` tvrdi pilot Patrick Smith i autor knjige `Cockpit Confidential, te dodaje: `iako se putnicima čini da avion propada stotine metara, rijetko kad ponire više od 6 metara.`

 

Jedini poznati avion koji je srušen zbog turbulencija bio je BOAC let 1966. godine u kojem je pilot namjerno prelijetao planinu Fuji. Sve ozbiljnije komplikacije uzrokovane lošim vremenom sprečava radar Doppler koji pokazuje stvarno stanje u zraku i zbog kojih piloti ne lete tamo gdje je opasno. 

 

2. Otkazivanje i zapaljivanje motora

Avion nije automobil i zbog otkazivanja jednog motora avion se neće odmah survati u provaliju. Piloti, dakako, imaju i sistem upozoravanja koji ih informira o stanju s motorima prije nego što se dogodi ikakav problem. Uz to, ne treba strahovati ni od zapaljivanja motora prilikom polijetanja ili leta. Kratak vatreni izboj moguć je zbog nakupljenog viška energije, ili zbog sudara s pticom. 

 

3. Automatsko izbacivanje maski s kisikom 

Izbacivanje maski s kisikom u holivudskim filmova znak je da avion pada u provaliju. U stvarnosti, ovaj se sustav aktivira zbog nedostatka pritiska u unutrašnjosti zrakoplova, ili u najgorem slučaju zbog napuknutog prozora ili vrata. 

 

`Ovo su loše situacije u zraku, ali uobičajena pojava za koje svi piloti unaprijed treniraju u simulatoru,` kaže Nielsen i dodaje: `svaki pilot zna da u tim slučajevima treba brzo promijeniti visinu na kojoj leti kako promjena ne bi utjecala na disanje svojih putnika.`

 

Izvor: cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.