x

3 idealne nove dijete uz koje ćete kilograme do ljeta izgubiti i dok spavate!

Kako skinuti taj dosadni višak kilograma koji se nakupio i, na kraju krajeva, zasjati s novom linijom tik pred ljeto?

 

Iako tako izgleda, ovo nije nemoguća misija s nerazumnim zahtjevima koji se ne mogu ispuniti.

 

Da bismo vam to i dokazali, pomoć smo potražili kod nutricionista Branimira Dolibašića. Istina, postavili smo mu nimalo jednostavan zadatak – da odabere tri nove dijete odnosno režima prehrane, da nije riječ o jednosezonskim hit-dijetama, da su jednostavne, praktične za provođenje i da sadrže lako dostupne (povoljne) namirnice.

Prateći svjetske trendove u mršavljenju, izdvojio je dijetu po inzulinski izdvojenoj prehrani, fleksitarijansku dijetu i volumetriku.

 

Jednostavne i bez egzotike

Zašto su baš ove dijete zanimljive i toliko dobre? Prije svega, vrlo su jednostavne, ne zahtijevaju da se odričete omiljene hrane (volumetrika), ne morate brojiti kalorije (inzulinski izdvojena prehrana) i apsolutno nikada ne morate i ne smijete biti gladni!

 

Ovo je i više nego što možemo poželjeti za vrijeme mršavljenja. Ipak, nutricionist Dolibašić upozorava, uz prehranu se morate i pokrenuti. Tek tada se postižu zavidni rezultati, a svaki trud dobiva na vrijednosti. Uz ove savjete i pet zapovijedi za uspješno mršavljenje, jedva ćete dočekati ljeto da pokažete novu liniju.

 

Dijeta po inzulinski odvojenoj prehrani

KOME SE PREPORUČUJE Nisu sve hit-dijete američke, ovaj koncept razvio je njemački liječnik Detlef Pape, a temelji se na kontroli inzulina s pomoću unosa bjelančevina te korištenju sna za regeneraciju, ali i kao vrijeme u kojem tijelo troši masnoće. Za sve koji vole spavati, ne vole brojiti kalorije i ne mogu se odreći kruha, slatkog i mesa na dijeti, ovo je najbolji izbor kontrole. OPIS DIJETE Ova dijeta ima tri obroka između kojih nema velikih međuobroka.

 

Između jela su male količine oraha ili malo sira te dozvoljene tekućine ili bistre juhe. Doručak znači vrijeme za ugljikohidrate, kruh, peciva, voće, med, ali bez proteina, tj bez mesa, jaja i mliječnih proizvoda. Ručak je vrijeme za kombiniranje ugljikohidrata i proteina, dok je večera uz povrće posvećena unosu proteina, na primjer riba, meso ili proteinski kruh s malo ugljikohidrata.

 

Uz ovu dijetu ide i aktivan program kardio tjelesne dnevne aktivnosti za poticanje sagorijevanja masti. UČINKOVITOST Uvođenje reda u prehranu, redovnu tjelesnu aktivnost i spavanje je prokušani recept, ova dijeta uz planiranje obroka daje novu kvalitetu takvom konceptu. Uz kvalitetan san i dobru regeneraciju, daje nove razine energije i omogućava kontrolirano sagorijevanje viškova masti. NEGATIVNE STRANE Za neke je navikavanje na dulje razmake između glavnih jela izazov u početku, ali u stvarnosti mnogi već žive takvim zaposlenim i aktivnim načinom života.

 

Volumetrika

KOME SE PREPORUČUJE Volumetrika je dijetni koncept dr. Barbare Rolls, dobar za one koji se teško odriču omiljenih vrsta hrane, ne mogu biti gladni i važna im je količina hrane jer im je naglasak na osjećaju sitosti. OPIS DIJETE Dopušteno je jesti sve, ali se pazi na biranje namirnica po energetskoj gustoći. Namirnice male gustoće sadrže u velikom volumenu mali broj kalorija, a energetski guste namirnice puno kalorija u malom volumenu.

 

Namirnice su svrstane u četiri kategorije – u prvoj je slobodna hrana uvijek dopuštena, npr. juhe, voće i lisnato povrće; u drugoj su umjerene količine žitarica, mahunarke i nemasni mliječni proizvodi, u trećoj su male porcije kruha, mesa, sireva, dok je u četvrtoj pržena hrana, slatko, orasi, masti. Dijeta ima pet obroka dnevno i količinski uključuje dosta hrane, uglavnom voća i povrća za punu probavu.

 

UČINKOVITOST Uvođenje reda u prehranu, posebno uvođenje velikih količina voća i povrća koji su lagano probavljivi uvijek je dobra stvar. Teorija da uvijek pojedemo isti volumen hrane, u kojem se nalaze različite kalorije, može za neke biti odlično dijetno rješenje. Manje mesa, sireva i drugih energijom i cijenom nabijenih namirnica, a više povrća, sigurno je štedljivo. Trajanje je ograničeno do postizanja željene težine, nije za cijeli život. NEGATIVNE STRANE Za neke je suzdržavanje od količina, bez stručnog nadzora, neizdrživo, a stalno čišćenje povrća veliki napor.

 

Fleksitarijanska dijeta

KOME SE PREPORUČUJE Opća populacija koja ima problema s kilogramima, osobito sklonima laganoj, biljnoj prehrani, kada to tijelo zatraži. OPIS DIJETE Pomak prema vegetarijanskoj prehrani uz povremeni unos mesa, ribe, mlijeka i jaja.

 

Uključuje svih pet skupina namirnica i više povrća, što znači manji kalorijski unos, bolje čišćenje i rasterećenje metabolizma. Povoljno utječe na zdravlje i poremećaje vezane uz debljinu.

 

UČINKOVITOST Dijeta je učinkovita zbog zamjene životinjskih proteina biljnim poput soje i mahunarki te oraha. To ujedno znači kalorijsku redukciju zbog manje životinjskih masti u odnosu na uobičajenu mesnu prehranu. Dulja sitost, bolja probava, unos dobrih masti. Može biti trajni životni stil jer je fleksibilna, a u budžet donosi uštede. Jednostavno je prebaciti se na fleksitarijanstvo ako to tijelu odgovara. NEGATIVNE STRANE Odjednom prorijediti obroke mesa, ribe, a da se ne usvoji biljna zamjena može biti rizično zbog anemije, potrebno je prethodno se educirati.

 

Izvor: vecernji.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.