x

3 modna trenda koja ugrožavaju vaše zdravlje!

Žene su spremne da plate visoku cijenu da bi bile moderne, a pri tom ne govorimo količini novca koju su izdvajaju za dizajnerske torbe i cipele. Govorimo o zdravlju. 

Pojedini modni trendovi umjesto etikete dizajnera, prije bi trebalo na sebi nose znakove upozorenja.

 

1) VELIKA TORBA

 

U tipičnoj ženskoj torbi možete naći telefon, punjač za telefon, novčanik, neseser sa šminkom,  flašu vode, knjigu ili časopis, ponekad čak i dodatni par cipela. Iako se čini da su to male stvari, one dodaju težinu - do čak 10 kilograma - i nositi sav taj teret može izazvati bolove u ramenima i vratu.

 

Svaki put kada nosite težinu na jednoj strani tijela tokom dužeg vremenskog perioda, to izaziva krivljenje kičme, a to zatim za posljedicu ima glavobolje, bolove u vratu i leđima.

 

Šta možete da uradite? Cilj je da postignete simetriju.

 

Izaberite torbu koju možete nositi dijagonalno preko tijela. Kada ne možete da izbjegnete da nosite klasičnu torbu na jedno rame potrudite se da što češće mijenjate stranu.

 

2) VISOKE POTPETICE

 

Mnoge žene širom svijetaobožavaju visoke štikle, ali bol koji osjećate dok hodate u vašem omiljenom paru cipela sa visokom potpeticom najbolje je upozorenje da vašem tijelu to ipak ne prija.

 

Kada nosite visoke štikle – visine 5 centimetara ili više - noga sklizne naprijed u cipeli, zbog čega su prsti u neprirodnom položaju, pa je raspodjela težine tijela pogrešna. Povećana težina na prstima gura vaše tijelo naprijed, a da biste održali ravnotežu refleksno ćete se nagnuti unazad. Takav položaj tijela će natjerati koljena, kukove i donji dio leđa da se dodatno naprežu. Ukoliko nosite visoke štikle svakog dana, to će ostavite trajne posljedice na vaša leđa, a da ne pominjemo bol koji ćete trpjeti.

 

To opet ne znači da morate da odustanete od cipela ili sandala sa visokom štiklom, ali trudite se da ne preopteretite stopla baš svakog dana. Ponekad naparavite pauzu. Kad god ste u mogućnosti nosite patike ili baletanke, naročito kada idete na posao .

 

3) “SKINI” DŽINS

 

Takozvani “skini džins”, odnosno farmerke koje su toliko uske da, kao što im ime samo kaže, prijanjaju uz tijelo kao druga koža, predhodnih sezona nezaobilazan su trend kako za žene tako i za muškarce širom svijeta. Nažalost, pokušaj da se uvučete u njih nisu jedina neprijatnost u vezi ovog modela. Pretjerano uske farmerke mogu izazvati oštećenja nerava.

 

Ovaj poremećaj se zove meralgia parestetika (meralgia paresthetica) i do njega dolazi kada pritisak na jednom od nerava na spoljnom dijelu butine izaziva simptome ukočenosti i bola. Ako uparite ovakakv model farmerki sa parom ultra viskoih štikli, rizik za oštećenjem nervna se višestruko povećava.

 

Izvor: kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.