x

3 razloga zbog kojih je nar posebno voće!

Nar nije samo ukusna, već i višestruko zdrava namirnica. Prosječan nar sadrži oko 600 izrazito zdravih sjemenki. Otkrivamo vam koje su to 3 ključne hranjive tvari u naru zbog kojih biste ovo voće trebali što češće jesti.

Vlakna – Nar pomaže u mršanju. Sadrži jako malo kalorija, te je bogat vlaknima. 100 grama nara sadrži samo 83 kalorije i 4 grama vlakana. Vlakna pomažu u održavanju željene tjelesne težine tako što poboljšavaju probavu, ali i sprječavaju hronične bolesti.

 

Vitamini – Nar sadrži velike količine vitamina E, C i K. Vitamin C osnažuje imunitet, poboljšava apsorpciju željeza, čuva zdravlje desni i pomaže u bržem zacjeljivanju rana. Vitamin K jača kosti, te pomaže koži da zadrži mladalački izgled. Vitamin E smanjuje rizik od razvoja srčanih bolesti i raka, te vas štiti od toksina iz okoline.

 

Minerali – Sjemenke nara bogate su kalijem koji čuva zdravlje srca i mišića. Nar sadrži i mnogo željeza, te poboljšava cirkulaciju i štiti imunitet. Ovo ukusno voćr sadrži i manje količine kalcija, cinka i magnezija koji pomažu u očuvanju zdravlja kostiju i zuba.

 

Izvor: ljepota.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.