x

3 savjeta za spas obojanog bijelog rublja!

Slučajno ste ostavili crvenu čarapu u mašini i turu bijelog veša oprali s njom? Prizor koji vas je dočekao nakon pranja sigurno nije bio ugodan. Međutim, panici nema mjesta jer postoje načini za uklanjanje tragova boje iz bijelog rublja

Nekada su izbjeljivači na bazi klora bili jedino sredstvo za uklanjanje tragova boje iz bijelog rublja. U međuvremenu su stručnjaci otkrili kako se radi od izrazito agresivnom sredstvu koje šteti tkaninama, ali i zdravlju ako se koristi neoprezno i u velikim količinama.

Donosimo vam 3 savjeta kako sigurno izbijeliti bijelo rublje nakon nezgode.

 

1. Izbjeljivač na bazi kisika 

Danas ga možete pronaći u svakoj trgovini. Namočite ofarbano rublje u lavor ili sudoper napunjen vodom s dodatkom izbjeljivača. Kod doziranja izbjeljivača pratite upute o doziranju koje se nalaze na poleđini proizvoda. Neka se rublje namače oko sat i pol (ili prema uputama), a zatim ga operite u mašini na programu od 90 Celzijevih stupnjeva. 

 

2. Izbjeljivač iz kućne radinosti 

Rublju možete vratiti bjelinu uz pomoć limuna i hidrogen peroksida koji možete nabaviti u ljekarnama. Izmiješajte pola šalice hidrogen peroksida, pola šalice soka od limuna i 4 litre destilirane vode i u to namočite rublje. Nakon sat vremena ubacite ga u perilicu rublja na 90 stupnjeva.

 

3. Iskuhavanje

Kada zakažu sredstva za izbjeljivanje uvijek se možete vratiti dobrom starom iskuhavanju. Stari lonac napunite vodom, dodajte čašu praška za pranje bijelog rublja i ubacite rublje u vodu. Stavite na štednjak i dovedite vodu do vrenja. Rublje kuhajte oko pola sata ili ovisno o tome koliko je obojano. Nakon iskuhavanja pustite ga da se ohladi, ubacite u perilicu za rublje i stavite na program za ispiranje.

 

Izvor: cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.