x

5 načina kako izgubiti 5 kilograma, a da ne `maknete prstom`

Iako najčešće čujete kako je za trajan gubitak kilograma potrebno prilagoditi prehranu i baviti se fizičkom aktivnošću, ipak možete izgubiti i do 5 kilograma bez vježbanja

Koliko ste puta započeli neku dijetu i brzo odustali bez vidljivih rezultata?

Zasigurno barem jednom ako se borite s viškom kilograma. Iako najčešće čujete kako je za trajan gubitak kilograma potrebno prilagoditi prehranu i baviti se fizičkom aktivnošću, ipak možete izgubiti i do 5 kilograma bez vježbanja.

 

Mnoga nova istraživanja otkrivala su na koje načine možete gubiti 100 kalorija na dan bez velikih odricanja u prehrani. Ako vam na prvu 100 kalorija na dan zvuči beznačajno, imajte na umu da to može značiti gubitak od pet kilograma godišnje, a da niste ni ``pomaknuli prstom``.

 

1 Prigušite svjetlo

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Cornell pokazalo je da, ako želite pojesti manje i u organizam unijeti manje kalorija, to ćete postići jednostavnije ako prigušite svjetla tijekom obroka. Oni koji su jeli na taj način tijekom istraživanja konzumirali su 175 kalorija manje od onih koji su u svojim obrocima uživali pod jakim svjetlom. Ispitanici iz prve skupine također su ocijenili kako im je hrana ukusnija iako su jeli iste obroke kao ispitanici u drugoj skupini, ali pod jarkim svjetlom. Znanstvenici smatraju da je ``tajna`` u tome da ljudi povezuju jaku svjetlost s fast food restoranima u kojima se ``tjera`` kupce da pojedu svoj obrok što prije i da pojedu što više.

 

2 Spavajte dovoljno

 

Znanstvenici su složni u ovome: nedovoljno sna ``osigurat će`` vam višak kilograma. Istraživanje provedeno u klinici Mayo pokazalo je da osobe koje spavaju manje od 6 i pol sati noću ``zarade`` i do 500 kalorija ``viška`` dnevno. ``Nedostatak sna može povećati razinu hormona gladi koji dovodi do povećanog apetita, tvrdi Manfred Hallschmid sa Sveučilišta u Tübingenu.

 

3 Ne gledajte u reklame

 

Ako ste ljubitelj slatkog, ovo je za vas. Nedavno istraživanje pokazalo je da kada ugledate slasne, kalorične zalogaje u izlogu, na reklamama ili slično, odvratite pogled. Znanstvenici pojašnjavaju da su snimke mozga tijekom jednog istraživanja otkrile da pogled na kaloričnu i slatku hranu stimuliraju dijelove mozga koji kontroliraju glad, odnosno otvaraju apetit.

 

4 Uz obrok – voda

 

Istraživači sa Sveučilišta u Oregonu kažu da kombinacija hrana-piće može itekako utjecati na odabir namirnica i kalorija koje jedemo. U studiji, osobe koje su uz obrok pile vodu češće su birale zdravije namirnice nego osobe koje su birale gazirana ili zašećerena pića.

 

5 Sanjarite o ručku

 

Već ujutro razmišljate o ručku? Samo naprijed. Liječnik Hallschmid tvrdi da planiranje obroka može smanjiti razinu hormona gladi u organizmu. Istraživanje je otkrilo da osobe koje unaprijed razmišljaju o hrani imaju slabiji apetit i konzumiraju manje kalorija.

 

Izvor: vecernji.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.