x

5 načina kako se možemo samomotivisati!

Samomotivacija je sposobnost da učinimo šta treba učiniti, bez pomoći i utjecaja drugih. Osobe koje se same motiviraju uspješno završavaju ono što su naumile, bez obzira na teške okolnosti i imaju li ohrabrenje sa strane.

Sami sebi smo jedini trener koji je dostupan 24 sata dnevno i o kojem ovisi hoćemo li biti uspješni ili ne, a potencijal koji se pojavljuje kada tog „trenera“ usmjerimo da radi za nas je neprocjenjiv. 

Pročitajte 5 savjeta kako se uspješno samomotivirati.  

 

1.DEFINIRAJTE JASNO ŠTA ŽELITE POSTIĆI I ZAŠTO

Često nemamo voljeza obavljanje planirane aktivnosti jer ne znamo njihovu stvarnu svrhu, odnosno nemamo jasno postavljen cilj šta želimo postići i u kojem roku. Zato se potrebno prvo upitati zašto nešto radimo jer ako je cilj dovoljno jak, držat će nas motiviranima do kraja. A ako nije, potrebno je definirati neku višu svrhu od koje će, osim nas samih, koristi imati i drugi. Kako biste napredovali na poslu trebate promijeniti grad u kojem radite, a za to nemate volje? Razmislite o tome kakav ćete utjecaj na društvo imati kada budete na višoj poziciji kao i šta će to značiti vašim roditeljima, partneru ili djeci. S druge strane, ako na primjer za cilj imate bolje zdravstveno stanje koje je uvjetovano gubitkom kilograma, zasigurno ćete biti motiviraniji ako osvijestite da ćete zdravi biti puno korisniji svojoj djeci i partneru. Neka svrha bude iskrena i vrijedna vaše ustrajnosti i nastojte je držati u svojim mislima. 

 

2.TRČITE U SVOM TEMPU 

Ukoliko se stalno osvrćemo kako bismo vidjeli gdje su drugi i jesu li brži od nas, gubimo puno energije i fokusa. Zato se ne trebamo uspoređivati s drugima već je bitno gledati naprijed i platiti vlastiti napredak. Svako od nas ima drugačije okolnosti, predispozicije i iskustva te svako treba trčati vlastitu utrku u kojoj će dati sve od sebe, ma što se okolo događalo. Plešite bolje od samog sebe!  

 

3.MORAM PRETVORITE U ŽELIM

Riječ moram u našem mozgu stvara automatski otpor i dojam da nas neko drugi prisiljava na to što trebamo napraviti. Prisjetite se da vi ništa ne morate, vi to želite. Kad mozgu dajemo informaciju da nešto želi, onda preuzimamo odgovornost u svoje ruke i postajemo angažirani oko dosezanja cilja. A ako nešto želimo, mi to možemo i ostvariti. U želju su ugrađeni pozitivna emocija i entuzijazam, koji su gorivo motivacije.

 

4.PRATITE OSTVARENJE

Kako biste redovno pratili napredak podijelite krajnji cilj na manje aktivnosti koje trebate provesti svaki dan te u svakom trenutku znajte šta ste odradili i kako možete biti uspješniji nego jučer. Na kraju sedmice okrenite se unatrag i pogledajte šta ste napravili te zahvalite sami sebi za učinjeno. Budite zadovoljni trudom koji ulažete.

 

5.(PRO)SLAVITE MALE USPJEHE SVAKI DAN 

Često propustimo proslaviti vlastite male uspjehe jer se oni „podrazumijevaju“. Međutim, kako bismo ostali motivisani jako je važno redovno se nagraditi za svaku uspješno pređenu etapu na putu ka cilju. Nagrade su individualne i ovise o trenutku, a meni najčešća je pauza koju uzmem kako bi u miru popila Nescafé Cappuccino od vanilije. Tih pola sata za mene, u kojima sama sebi zahvalim za ostvareno, je – neprocjenjivo.#ProslaviUspjehe.

 

Potrebno je zapamtiti da je samomotivacijau suštini, svakodnevni trening, i tako je treba shvatiti. Dobra vijest je da kada jednom savladamo vještinu samomotivacije i postanemo zadovoljni svojim rezultatima, lako je primjenjujemo na sva područja i sve projekte. To je univerzalna vještina u kojoj nas nikakve okolnosti neće omesti da ostvarimo ono što želimo.

 

“Ljudi često govore da motivacija ne traje dugo. Zapravo, ni kupanje ne traje – zato ga preporučujemo svaki dan“ - ZigZiglar.

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.