x

5 namirnica koje olakšavaju proljetne alergije!

Kihanje, suzenje očiju i curenje nosa samo su neki od simptoma proljetnih alergija, koje je moguće olakšati s jabukama, jagodama, ali i egzotičnim začinima poput kurkume.

`Kada netko boluje od sezonskih alergija, tijelo osobe doživljava alergene poput trave, peluda ili prašine kao opasnu tvar koja izaziva snažnu reakciju imuniteta,` kaže dr. Deborah Gordon koja se specijalizirala za ovo područje. 

 

Organizam je zato preplavljen antitijelima, a u krvotok se ispušta histamin koji izaziva simptome poput kihanja, suzenja očiju i ekstra sluzi. Na regulaciju ovih simptoma koriste se lijekovi, no može se djelomično uravnotežiti i prehranom. 

 

Ovih pet namirnica olakšavaju proljetne alergije: 

 

1. Jabuke

Jabuke su bogate bioflavonidom kvercetinom (koji se može naći i u luku, češnjaku, kupusu, cvjetači i šumskim bobicama) koji sprečava imunitetne stanice da otpušta histamin u organizam, zbog čega se smanjuju simptomi alergija. Štoviše, jedna američka studija pokazala je da konzumacija jabuka u trudnoći može smanjiti rizik od razvoja alergija kod djeteta. Ovdje otkrijte top 5 sorti jabuka za očuvanje zdravlja.

 

2. Jagode 

Vitamin C u jagodama i drugom voću i povrću ne igra samo ulogu osnaživača organizma, već i smanjuje razine histamina u organizmu. Jedno istraživanje je pokazalo da uzimanje suplementa vitamina C smanjuje razine histamina u organizmu za 38 posto, dok manjak ovog vitamina u tijelu izaziva značajno povećanje istoga. 

 

`Svaka osoba proizvodi tjelesni enzim diamin oksidaza (DAO) koji razgrađuje histamin, kaže dr. Gordon, te dodaje ` uzimanje dodatnih količina vitamina C, B6, cinka i bakra može pomoći u stvaranju tog enzima. `

 

3. Kurkuma

Indijski začin tisućama se godina koristi u alternativnoj medicini zbog svojih protuupalnih karakteristika. Istraživanja su pokazala da aktivna tvar kurkumin može blokirati otpuštanje histamina u organizmu te spriječiti razvoj simptoma alergija.

Kurkumu možete vrlo lako uključiti u prehranu – ona se može dodati kajgani, jutarnjem smoothieju, juhama, umacima i varivaima. 

 

4. Bučine sjemenke 

Bučine sjemenke bogat su izvor magnezija koji opušta mišiće i pomaže otvoriti dišne putove kako bi lakše disali. Istraživanja su pokazala da manjak magnezija povećava razine histamina u organizmu.

 

Ovaj važan mineral možete naći i u bademima, sjemenkama suncokreta, zobenim pahuljicama, brokuli, zelenom lisnatom povrću i tamnoj čokoladi. 

 

5.  Losos 

Konzumacija ribe poput lososa je jedan od boljih načina da tijelo opskrbite omega 3 masnim kiselinama koje smanjuju upale u organizmu. Hrana bogata omega 3 masnim kiselinama sastavni je dio mediteranskog načina prehrane, koji mnogi smatraju najzdravijom.

 

Taj podatak dokazala je i grčka studija provedena na otoku Kreti, a koja je otkrila da mediteranski tip prehrane smanjuje rizik od dobivanja astme i alergija kod djece. Uz to omega 3 masne kiseline povezane su s poboljšanim radom srca, boljim pamćenjem i raspoloženjem koje možete pronaći i u jadranskoj srdeli.

 

Savjet plus: 

Izbjegavajte procesuiranu hranu koja je siromašna omega 6 masnim kiselinama, a okrenite se svježim namirnicama i cjelovitim žitaricama jer one smanjuju upalne procese u tijelu. Izbjegavajte hranu s rafiniranim šećerima i od bijeloga brašna, a okrenite se namirnicama bogatima antioksidantima koje djeluju blagotvorno na organizam.

 

Izvor: Cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.