x

5 ukusnih namirnica koje sadrže više željeza od govedine!

Vjerovanje da je goveđe meso najbolji izvor gvožđa je samo mit, postoje mnogo bolji snabdjevači ovom važnom materijom

Gvožđe je jedno od najvažnijih materija za zdravlje i raspoloženje svakog od nas. Sprovodeći svjež kiseonik u krvotok, gvožđe podiže nivo energije, obnavlja snagu i sprečava osjetljivost mišića kod ljudi koji vježbaju. 

 

Za žene, preporučena dnevna doza gvožđa iznosi 18 miligrama. Ali, činjenica da je grilovana govedina najbolji izvor gvožđa je mit, zapravo postoje mnogo bolji izvori ove neophodne materije. 

 

Zapravo, oko 85 grama goveđeg mesa sadrži samo 2,75 mg gvožđa. Zato, počnite da konzumirate ovih pet namirnica koje su daleko bogatije gvožđem od popularne govedine. 

 

Pasulj 

 

Oko 220 grama pasulja sadrži 4 miligrama gvožđa, 225 kalorija i nevjerovatnih 40 grama proteina. Najbolje je koristiti ga u salatama ili kao dodatak u prženoj formi. 

 

Ostrige 

 

Oko 85 grama ostriga sadrži 6,7 miligrama gvožđa, što je oko trećine dnevne preporučene doze. Ostrige sadrže i proteine i minerale, među kojima prednjači cink. 

 

Susam 

 

Oko 40 grama ovih hrskavih, ukusnih sjemenki sadrži čak 5,2 miligrama gvožđa. Dodajte susam u svoju sljedeću salatu ili mješavinu žitarica. Ali pazite, nemojte pretjerivati, jer je susam bogat mastima. Na oko 40 grama susama ima 17 grama masti. 

 

Sočivo 

 

Osim što su odličnog ukusa i što se dobro slažu sa većinom namirnica, 200 grama kuvanog sočiva pružiće vam dragocjenih 6,59 miligrama gvožđa. Uz to, unijećete i oko 50 grama kompleksnih ugljenih hidrata i 18 g proteina. 

 

Spanać 

 

Možda vam je već poznato da je spanać glavna zvijezda kada je reč o gvožđu. Oko 230 grama kuvanog spanaća sadrži 6,4 miligrama gvožđa, a samo 40 kalorija. 

 

Izvor: stil.kurir-info.rs/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.