x

5 znakova da nosite pogrešne cipele!

Gotovo 90 posto žena nosi preuske cipele. A krive cipele mogu itekako naštetiti stopalima i držanju tijela, uzrokovati bol i cijeli dan jednostavno učiniti nepodnošljivim. Uz žuljeve postoje i drugi znakovi koji vam govore da nosite pogrešne cipele

1. Nosite isti broj cipela od srednje škole

 

Tijekom vremena, luk stopala (dio stopala s unutarnje strane koji kod osoba sa spuštenim stopalom dodiruje tlo) postepeno pada zbog čega se stopalo širi. Stoga kako starite možete početi nositi jedan ili dva broja veće cipele. Stoga se preporuča da jednom godišnje izmjerite stopalo.

 

2. Nožni prsti dodiruju vrh cipela

Između prstiju i vrha cipela treba postojati malo prostora, što znači da biste trebali moći micati prstima. Tijekom dana noge nateknu pa cipela koja vam je ujutro dobre veličine navečer vam može postati tijesna. Zato se preporuča da cipele kupujete kasnije popodne kada su vam stopala najveća.

 

3. Bole vas mišići s unutarnje strane stopala

Možda nosite i prevelike cipele, a da je tako znat ćete ako vas na kraju dana jako bole mišići s unutarnje strane stopala. Prevelike cipele ne pružaju vam dovoljnu potporu pri čemu se mišići na dnu stopala stišću sa svakim korakom kako biste luk stopala zadržali gore.

 

Ovo instinktivno naprezanje sprečava da cipela ne spadne s noge ili da ne `pleše` oko stopala. Takvo naprezanje na kraju može rezultirati ozljedom poput plantarnog fascitisa ili petnog trna kod koje dolazi do djelomičnog ili potpunog puknuća vezivnih niti petne kosti.

 

4. Imate žuljeve, zadebljanja i oštećenja na noktima 

To su znakovi da vam cipela previše trlja stopalo. Može biti da vam je cipela preuska, odnosno pretijesna na određenim dijelovima. Pritisak koji cipela stvara na stopalo može stvoriti zadebljanja na koži ili utjecati na zglobove, što može rezultirati bolnim žuljevima, čukljevima i uraslim noktima. U tom slučaju preporuča se da cipele proširite ili ih zamijenite za komforniji model. 

 

5. Nosite tenisice ili cipele koje su se previše istrošile

Cipele se najviše troše hodanjem, a cipele koje su se previše istrošile više ne pružaju dobru potporu. Propješačite li tjedno 16 kilometara, cipele biste trebali promijeniti svakih 9 do 12 mjeseci. Znakovi koji također upućuju na to da trebate nove cipele su preveliki nabori na cipelama te naginjanje cipela na lijevo ili desno kada ih stavite na ravnu površinu.

 

Izvor: cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.