x

50 godina audio kasete!

Prije 50 godina na tržištu se pojavila prva audio kaseta. Iako je prva namjena bila snimanje na diktafonu, muzička industrija prepoznala je potencijal, a audio kaseta kakvu danas poznajemo, postala je omiljen medij mladih.

Audio kaseta se prvi puta pojavila 1963., a masovna proizvodnja započela je godinu dana kasnije u Hanoveru u Njemačkoj. Međutim, prethodno snimljena kaseta (``Musicassettes`` ili ``MC``) u Evropi se pojavila tek 1965. 
 
Ipak, najveću popularnost kaseta je doživjela osamdesetih, dolaskom hi-fi plejera i Sonyjevog Walkmana koji se prvi puta pojavio 1979. Starije generacije dobro pamte popularne prenosne svirače, često slabašne slušalice s presvlakom od spužve, ali i probleme koji su nastajali prilikom zaplitanja trake.

No, novo vrijeme donijelo je i nove probleme. Tokom devedesetih, popularnost audio kaseta osjetno je pala, prvenstveno zahvaljujući CD-u koji je u to vrijeme preuzeo tržište. Do 2001., mnogi su izdavači već odustali od izdavanja albuma na kasetama, a samo u SAD-u, prodaja kaseta pala je s 442 miliona u devedesetima, na tek 274 hiljade u 2007, prenosi Index. 

Ipak, prazne su se kasete zadržale pa ih tako i danas možemo pronaći u pojedinim trgovinama. Sony je 2010. obustavio proizvodnju Walkmana, a Oxford English Dictionary 2011. objavio je kako riječ ``cassette tape`` miče iz rječnika kako bi napravili mjesta za više od 400 novih riječi. Njihova je odluka izazvala negativne reakcije u medijima. 

 Uprkos svemu, kaseta i dalje ima posebno mjesto u srcima starijih generacija koje se sa sjetom prisjećaju vremena kada su na kasete snimali pjesme s radija, razmjenjivali i presnimavali albume, uživali u igrama za računare kao što su Commodore 64 i ZX Spectrum te pravili vlastite kompilacije.

Izvor: 24sata.info/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.