x

500 godina Dana reformacije obilježen u Zenici!

``Susret sa Miss Irby`` naziv je knjige Joshue Irbyja, potomka Engleskinje koja je sredinom 19. vijeka umnogome promijenila Sarajevo. U organizaciji Biblijske protestantske crkve u Zenici je danas upriličena proslava 500 godina Dana reformacije u Muzeju grada, kao i predavanje na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici.

Sedmina čovječanstva

 

- Pravi datum reformacije je 31. oktobar, ali smo zbog Josha Irbyja i predavanja odlučili da to bude nešto ranije. Uvodni govor povodom 500 godina reformacije sam dao ja, a naš predavač je predstavio knjigu “Susret sa Miss Irby”. Naša crkvena zajednica se trudi da na neki način ovaj jubilej, koji je dosta velik, obilježi na pravi način, kazao je Dario Kapin, pastor Biblijske protestantske crkve u Zenici.

 

On je objasnio da je 2017. godina na neki način istorijska za BPC, da su se nakon tri godine borbe u Zenici uspjeli izboriti da njihov baner bude izvješen u gradu za proslavu Dana reformacije, čime je “Zenica proširila svoju multikulturalnost”. Dodao je da se bore da se ne smatraju ostalima iz razloga što protestanti u svijetu čine sedminu čovječanstva te da se zalažu za građansku BiH, a samim tim i slobodu vjere u svakom pogledu.

 

Joshua Irby je Amerikanac koji posljednjih osam godina živi u Sarajevu zajedno sa suprugom Taylor i njihovo četvero djece. Predsjednik je udruženja Fokus koje radi sa mladima, te potomak Adeline Pauline Irby, Engleskinje koja je sredinom 19. vijeka promijenila Sarajevo. Osnovala je zavod kako bi se pospješilo opismenjavanje i sveukupno obrazovanje domaćih djevojaka.

 

Odrekla se lagodnog života

 

Jedna ulica u centru Sarajeva već decenijama nosi ime Mis Irbina kao znak zahvalnosti građana Sarajeva za njen dobrotvorni rad. Joshua je autor knjige “Susret sa Miss Irby” koju je predstavio danas u Zenici.

 

Tema predavanja bila je Miss Irby, žena koja je došla prije 150 godina da širi obrazovanje među djevojkama. Tada djevojke nisu imale šanse da se obrazuju, a ona je otvorila školu za njih u Sarajevu 1970. Živjela je u Sarajevu, umrla je u Sarajevu 1911, gdje je i sahranjena. Tokom ustanka radila je sa izbjeglicama od 1875. do 1879, spasila je 40-50 hiljada ljudi od smrti, rekao je Joshua Irby uz objašnjenje da mu je drago što je mogao predavati mladim ljudima koji su budućnost ove zemlje i predstaviti Miss Irby, koja se odrekla lagodnog života da bi pomagala drugima.

(Oslobođenje.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.