x

6 razloga zašto ostati prijatelj s bivšim nije nimalo dobra ideja!

Ako u vezi nije bilo poštovanja, jedna strana potajno želi više i odnos se temeljio isključivo na dobroj seksualnoj hemiji - teško da prijateljstvo može opstati.

On ne želi biti "samo" prijatelj

Je li prijateljstvo s bivšim mit ili stvarnost, pitanje je koje muči i naučnike i sve koji su se suočili s prekdom. Iako je ponekad moguće, ako bivši tvrdi da želi biti samo prijatelj, ali potajno se nada da ćete se pomiriti, tada je najbolje prekinuti sve veze. Teško je nastaviti dalje i pronaći novu ljubav, ako nemate čisti odnos sa starom. Taj odnos povuci-potegni može biti emocionalno težak i produžiti agoniju prekida, pišeThe Huffington Post. 

 

Nikad nije ni bilo temelja za prijateljstvo

Veze koje se zasnivaju isključivo na seksualnoj hemiji ili one u kojoj ne postoji nikakva komunikacija osim dernjave, nisu dobar temelj za prijateljstvo. Najčešće nedostaje zajedničkih interesa i bliskosti koja ih povezuje zbog čega se na kraju krajeva i veza raspala. Sve te odlike traže se u prijateljstvu, a bez njih ono ne može ni opstati. 

 

Više nema poštovanja

Međusobno poštovanje odlika je svakog zdravog odnosa, a ako ono hronično nedostaje u vezi, teško da će ga biti u platonskom prijateljstvu. Ono se gradi godinama i nije ga lako steći, naročito ako je glavni razlog za raspad veze bila prevara. 

 

Zlostavljanje prelazi s veze na prijateljstvo

U nasilnim vezama ljudi najčešće ostaju zato što ne znaju za bolje ili se nadaju da će se partner promijeniti, međutim jednom kad prekinu, valja raskrstiti sve kontakte. Zlostavljači vole držati svoje žrtve blizu da ih mogu kontrolisati, što znači da im prijateljstvo savršeno odgovara. Takav odnos je teško prekinuti pa bilo kakva pomoć porodice, prijatelja, pa čak i terapeuta može dobro doći. 

 

Ljubomorni ste na njegovu/njenu novu ljubav

Prijateljstvo s bivšim najčešće sprječava obostrana ljubomora. Oba bivša partnera teško podnose nove ljubavi. Nije nimalo ugodno slušati kako je bivši pronašao srodnu dušu, naročito ako ste vi još uvijek sami. Takav odnos vjerovatno će zasmetati i njihovoj novoj polovici što znači da prijateljstvo zapravo nema budućnosti. 

 

Kažite "zbogom" i uzmite vremena za sebe

Čak i ako je veza najprije počela kao prijateljstvo, treba proći dovoljno vremena kako bi se sve smirilo. Iskoristite to vrijeme da poradite na sebi, iskušate hobije koji su vam dugo na čekanju, zabavite se, a na kraju i odvojite od osobnosti kakvu ste imali kao par. Tek ćete onda moći odlučiti je li prijateljstvo i dalje prava vrsta odnosa koju želite imati s bivšim.

 

Izvor: 24sata.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.