x

6 recepata za poslastice sa bananama!

Ova žuta voćka je kraljica kalijuma, a dobar je izvor kalcijuma i dijetetskih vlakana, zato požurite i pripremite ove odlične specijalitete

Omiljena zimska voćka većine ljude svakako je banana. Zbog neodoljivog ukusa i dobre količine hranljivih materija, ljudi zanemaruju čak i njenu kalorijsku vrijednost, od 89 kalorija na 100 g.

 

Žuta voćka uzgaja se u preko 110 zemalja širom svijeta, a prema izgledu se razlikuje tri vrste banane - kora može biti žuta, braon i zelena.

 

Banana sadrži zanemarljive količine masti, natrijuma i proteina, ali je zato dobar izvor kalcijuma i dijetetskih vlakana. Bogata je šećerom i ugljenim hidratima, a supstanca koja definitivno dominira u banani jeste kalijum, sa čak 358 miligrama na 100 grama ove voćke.

 

Prvi put su počele da se uzgajaju u Papui Novoj Gvineji, a danas se od njih prave vlakna, vino i pivo od banane, kao i ukrasne biljke. Osim toga, ovo ukusno voće nezamjenjivo je i kada je u pitanju kuhinja - mnogi specijaliteti ne bi imali tako dobar ukus da njihova glavna zvijezda nije upravo banana.

 

Zato vam predlažemo vam 6 neodoljivih recepata za poslastice sa bananama, koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim!

 

1. Slatki sendvič sa bananama

 

Priznajte, sam izgled vas je oduševio! Da biste napravili ovaj neodoljivi slatki sendvič, pripremite standardno teijsto za palačinke i ispecite koliko želite. Svaku bogato namažite eurokremom i preko rasporedite kolutiće banane.

 

2. Ovsena kaša sa bananama

 

Pazite na liniju ili želite da izgubite koji kilogram? Počnite da zdravim doručkom! Napravite ovsenu kašu, koja će vas zasititi i pružiti energiju. 

 

3. Osvježavajuća torta sa bananama i keksom

 

Sastojci za ovu ukusnu poslasticu su: 250 g šećera u prahu, 250 g margarina, 250 g mljevenog keksa, 4 jabuke, 5 banana i 4 kesice šlaga.

 

Jabuke oljuštite i izrendajte bez kore. 3 banane izgnječite viljuškom, a 2 isjeckajte, margarin umutite sa šećerom u prahu, pa dodajte mljeveni keks, jabuke i banane. Formirajte tortu od polovine mase, a u sredinu stavite isjeckane 2 banane i preko toga drugi dio mase. Odozgo ukrasite umućenim šlagom i po želji topljenom čokoladom i sa još seckanih banana.

 

4. Ukusan hljeb sa bananama

 

Ako ste ljubitelj ukusnih tijesta, evo rješenja za vas - pripremite ukusan hljeb sa ukusom banane! Što je najbolje od svega, ovaj specijalitet mogu jesti i osobe osjetljive na gluten i laktozu, a recept isključuje čak i šećer. 

 

5. Palačinke sa bananama

 

Prvo napravite fil: umutite 3 jajeta sa 200 g šećera i 200 ml mlijeka. Kada se dobije jednolična smjesa, dodajte 3 sitno isjeckane banane, sve prebacite u šerpu i kuvajte na pari oko 30 minuta dok se ne zgusne. Povremeno miješajte da se ne bi stvarala korica na površini.

 

Dok se fil kuva, ispecite palačinke na uobičajen način, a kada se fil prohladi, namažite palačinke, urolajte i prelijte sa malo otopljene čokolade. Ukrasite kolutićima banane i uživajte u ukusnoj i dekorativnoj poslastici!

 

6. Kolač sa bananama

 

Uživaćete u ovoj neodoljivoj poslastici! Formirajte koru od 300 g mljevenog keksa, lješnika ili oraha pomiješanih sa rendanom korom i čašom soka od pomorandže (sipajte soka taman toliko da se dobije čvrsta smjesa koja se može oblikovati rukama).

 

Fil: Zagrijte 230 ml slatke pavlake na umjerenoj temperaturi, a kada počne da vri, dodajte 250 g čokolade za kuvanje izlomljene na sitne komadiće. Po želji možete dodati i kašiku ekstrakta ruma. Kuvajte uz neprestano miješanje dok se sve ne sjedini, pa ohladite.

 

Rasporedite fil preko kore, pa poređajte čitave banane. Umutite šlag i prekrijte kolač, a odozgo pospite čokoladnim mrvicama.

 

Izvor: kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.