x

7 caka da dijete stekne pravilne navike u ishrani!

Doručak je najvažniji obrok u danu koji daje potrebnu energiju i hranljive materije za početak dana. Istraživanja su pokazala da redovan doručak ima pozitivan učinak na održavanje kilaže, poboljšava pažnju i koncentraciju, a treba da sadrži 30 odsto ukupnog dnevnog energetskog unosa.

- Ako roditelji djeci žele da pojasne važnost doručka, mogu da uporede njihove stomačiće sa rezervoarom za gorivo. Kada djetetu kažete da je kolima potrebno gorivo za vožnju, tako je i njima potrebno gorivo u obliku hrane kako bi imali dovoljno energije. Najbolji način ipak je da im sve pokažete sopstvenim primjerom. Odvojte deset minuta za pripremu porodičnog doručka. To ne treba da bude komplikovano. Recimo žitarice sa voćem i obranim mlijekom, hljeb od integralnih žitarica s medom, jogurt sa voćem- kaže Aleksandra Malešević, Nestlé nutricionistkinja. 

 

Ovo su njeni saveti kako da dijete, ako imate probleme sa ishranom, lakše počne da usvaja zdrave navike koje će mu biti potrebne tokom cijelog života. 

 

BIRAJTE ZDRAVIJE GRICKALICE 

Poželjno je da imate pet obroka, tri glavna i dva međuobroka. Za međuobrok preporučujem svježe ili sušeno voće, jogurt, orašaste plodove. Grickalice ili slatkiše birajte rijetko. Dobre grickalice su kokice, a najkvalitetniji slatkiš je sladoled. Porcija mora da bude kao veličina djetetovog dlana. 

 

PUNO VODE 

Hidratacija organizma je jako važna. 

 

JEDITE ZAJEDNO 

Roditelji su glavni faktor u razvijanju pravilnih prehrambenih navika kod djece. Djeca se ugledaju  u roditelje i kopiraju njihovo ponašanje. Ukoliko ne doručkujete, velika je šansa da ni vaše dijete neće razviti naviku doručkovanja. Pokazalo se i da zajednički porodični obroci povoljno utiču na djecu jer stvaraju osjećaj sreće i zadovoljstva, razvijaju osjećaj zajedništva kod djece a samim tim pogoduju razvoju dobrih navika.   

 

ZABAVITE SE U KUHINJI 

Studija kompanije ``Néstle`` pokazala je da djeca koja pomažu u pripremi obroka, jedu značajno više povrća od djece koja ne učestvuju u kuvanju. Često djeca ne vole vrijeme ručka jer imaju averziju prema onome što je u tanjiru. Uključite djecu u pripremu hrane i na taj način kod djeteta će se razviti pozitivni osećaji kada je u pitanju hrana. Upalite muziku, stavite djetetu kecelju i dajte mu jednostavan ali naizgled vrlo odgovoran zadatak. 

 

USPORITE 

Poznato je da je potrebno 20 minuta da stomak pošalje mozgu poruku da je sit. Neka svaki vaš 

zajednički obrok sa djetetom bude lijepo druženje. Jedite polako i žvaćite pravilno jer to je veoma 

važno za kontrolu tjelesne težine u svakom uzrastu. 

 

BUDITE KREATIVNI 

Djeca često vide hranu kao nešto veoma dosadno što ih prekida u njihovoj igri. To ne mora biti tako. 

 

Pravilna ishrana ne znači nužno i dosadna ishrana. Ponudite djeci šarenu užinu sastavljenu od različitih vrsta voća i povrća, a možete ih i isjeckati u zanimljivim oblicima kako bi jelo bilo što primamljivije. 

 

NAUČITE IH DA STANU 

Iako su djeca rođena sa sposobnošću da prestanu da jedu kada su sita, često može biti teško za  roditelje da odrede da li je njihovo dijete dovoljno pojelo. Nemojte tjerati djecu da moraju pojesti sve što je na tanjiru. Djeca znaju kad im je dosta.

 

Izvor: zena.blic.rs/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.