x

7 činjenica o kafi koje niste znali!

1.Kafa je zapravo voće
Zrna kafe su zapravo dijelovi plodova koji liče na višnje i koji rastu na grmovima. Također, iako je kafa zapravo sjeme, zovemo je zrno jer podsjeća na zrna graha. 

2.Plemenito drvo

 

Francuski kralj Luj XIV naredio je da se sagradi prva staklena bašta u Evropi, ali ne da bi se u njoj uzgajalo cvijeće, kako su mnogi pomislili, već da bi se uzgajalo prvo drvo kafe u Francuskoj, poznato kao plemenito drvo. Ono je postalo  jedno od najplodnijih na svijetu – od njega potiču milijarde primjeraka drveća arabike, koje je izvoženo u Ameriku i u druga područja.

 

3.Instant kafa se pije na Mjesecu i Mount Everestu

 

Instant kafa se koristi u porcijama hrane za vojsku, za svemirske letove, za pješačke pohode kroz neistražene predjele i mnoge druge ekspedicije – ekstremne ili uobičajene. Nestlé kompanija pružila je svoj doprinos misiji Apola 11, predvođenu Neil Armstrongom, praveći za njih posebne proizvode pogodne za konzumaciju u tako ekstermnim uslovima putovanja na Mjesec. Nescafé je od tada „stalni putnik“ NASA-inih svemirskih putovanja. Također,  Nestlé je podržao veliki broj ekspedicija na Mount Everest, dok vi možete da uživate u istim čarima instant kafe u toplini svog doma, ili ipak, u vašim ličnim pustolovinama. 

 

4.Čuveni njemački pisac Goethe inspirisao je pronalazak kofeina

 

Goethe je bio veliki prijatelj i poštovalac uglednog  hemičara Deberainera. Pri jednom od njihovih susreta, hemičar mu je ispričao priču o svom veoma talentovanom studentu Rungeu. Kada je do susreta došlo, pisac i naučnik satima su diskutovali o hemiji, da bi Goethe na kraju susreta izvadio malu kutiju i predao je Rungeu. Kutija je bila napunjena zrnima arabika kafe. Mladi naučnik se u potpunosti posvetio proučavanju sadržaja te male, drvene kutije. Par mjeseci kasnije uspješno je izolovao aktivnu supstancu iz kafe, i nazvao je kofein.

 

5.Kafa je najrasprostranjeniji mentalni stimulans na svijetu

 

Dokazano je da djeluje kao blagi stimulans na mozak i tijelo, povećava pažnju i koncentraciju . Počinje da djeluje već 20-30 minuta nakon konzumiranja, mada svi znamo jutra kada nam je dovoljan i samo miris da bismo probudili svoja čula. 

 

6.Momenat kada je kafa prevruća za piće je najbolji za probanje arome

 

Za ocjenu svojih mješavina degustatori koriste metod degustacije iz šoljica koji je poznat i kao degustacija kafe. Radi se o složenom procesu koji podrazumijeva probanje ukusa i sirovih i prženih uzoraka, kako za vrijeme, tako i nakon postupka prženja. Degustator također isprobava kafu na različitim temperaturama da bi osjetio čitav spektar prisutnih ukusa.

 

7.Istraživači dekodirali DNK zrna robusta kafe 

 

Tim istraživača sekvencirao je DNK zrna robusta kafe, što je važan korak koji bi mogao dovesti do daljeg razvoja prinosa zrna, kao i unapređenja kvaliteta i otpornosti robusta kafe na bolesti i sušu. Što je najvažnije, ovo otkriće može pozitivno da utiče na povećanje prihoda poljoprivrednika.

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.