x

7 grešaka kojima uništavate svoje zube!

Redovno održavate higijenu zuba i mislite da je to sve što vam je potrebno za lijep osmijeh?

Pojedine stvari koje nesvjesno radimo i te kako mogu da oštete zube.

 

Pregrubo četkanje

 

Ako previše grubo četkate svoje zube možete oštetiti gleđ, što uzrokuje osjetljivost zuba i desni. Kupite četkicu s mekanim vlaknima i četkajte ih lagano i nježno.

 

Kisela hrana

 

Kisela hrana i pića takođe mogu oštetiti zubnu gleđ. Gazirana pića, limun, sok od pomorandže… ako ih konzumirate u velikim količinama utičete na kvalitet svojih zuba. Ako pak ne možete da odolite kiselim napicima i hrani, prilikom konzumiranja, njihovu kiselost neutralizujte.

 

Izbjeljivanje

 

Normalno je da želite lijepe i bijele zube. S godinama zubi postaju tamniji, ali nemojte pretjerivati sa izbjeljivanjem jer to može naškoditi vašim zubima. Imajte na umu da zubi nisu prirodno bijeli već su boje slonovače. U svakom slučaju se prije izbjeljivanja informišite i konsultujte sa stomatologom.

 

Konzumiranje vruće pice uz hladno piće

 

Kad zagrizete vruću picu, zubna gleđ se širi. Ako nakon toga pijete hladno piće bez slamčice, možete uzrokovati pukotine na gleđi. Vruću picu radije jedite viljuškom i uz tople zalogaje izbjegavajte hladna pića.

 

Pogrešna pasta za zube

 

Izaberite pastu za zube koja nije previše abrazivna. RDA (relative dentin abrasion) iznad 100 se smatra abrazivnim, iznad 150 vrlo abrazivnim, a iznad 200 se ne preporučuje. Birajte paste za zube koje sadrže fluor. Mineral ne može da oporavi gleđ, ali igra veliku ulogu u jačanju zuba.

 

Zubi kao alat

 

Ma koliko to zvučalo suludo, mnogi ljudi svoje zube koriste kao alat. Zubi služe za žvakanje hrane i lijep osmijeh, a ne za otvaranje bombona, flaše piva i slično. Takve radnje, osim što ih uništavanju, mogu izazvati i lom zuba.

 

Nedovoljno čišćenje zuba

 

Zube je neophodno četkati po tri minuta dva puta dnevno. Ako to ne radite povećavate izglede da dobijete karijes, koji, ako se ne liječi može uzrokovati ozbiljne probleme. Osim četkice, potrebno je koristiti i zubni konac.

 

Izvor: Kolektiv.me

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.