x

7 razloga zašto ste stalno gladni!

Postoji mnogo razloga zašto stalno osjećate glad, a mi vam otkrivamo neke od njih. 

Navodimo vam neke od uzroka koji bi mogli izazvati glad. Ako ste primijetili promjene u svom apetitu, bez obzira na to koliko pojeli možda postoji neki skriveni uzrok.

1. Dehidrirani ste

 

Vaš vas um lako može zavarati kad je riječ o osjećaju gladi i žeđi. Često kad mislite da ste gladni, vaš je organizam zapravo dehidriran. Mnogi simptomi dehidracije kao što su manjak energije i pospanost, često mogu izazvati lažni osjećaj gladi. Stoga idući put kad osjetite glad probajte popiti čašu vode i pričekajte deset minuta. Ako glad nestane, znači da vam je organizam zapravo bio dehidriran. 

 

2. Jedete prazne kalorije

 

Neprestana želja za hranom mogla bi biti izazvana odabirom pogrešne hrane. Umjesto konzumiranja praznih kalorija koje mogu biti štetne za vaše zdravlje, pokušajte u svoj jelovnik uključiti zdraviju hranu i uskoro ćete osjetiti promjene u razini svog apetita. 

 

3. Preskačete doručak

 

Znamo da ste ovo čuli već mnogo puta, ali opet vam ponavljamo: doručak je najvažniji obrok u danu, a najgora stvar koju možete napraviti je preskočiti ga. Jedenje doručka izaziva manje skokove šećera u krvi, što znači da ćete imati manje potrebe za hranom tijekom dana. Za još bolji učinak, za doručak jedite proteine. 

 

4. Ne jedete dovoljno proteina i zdravih masnoća

 

Kako biste se osjećali dulje siti te izbjegli navale gladi tijekom dana, najbolje je da u svoju prehranu uključite što više proteina i zdravih masnoća. Oni se dulje probavljaju pa će vas zasititi na dulje vremensko razdoblje. 

 

5. Dosadno vam je

 

Nemojte se sramiti priznati da često jedete iz dosade jer je to nešto što svi mi ponekad radimo. To je zapravo jedan od najčešćih razloga zašto većina nas konzumira dodatne kalorije. Dakle, sljedeći put kad osjetite glad zapitajte jeste li uistinu gladni ili vam je samo dosadno. Ako je odgovor ovaj drugi,  onda pokušajte pronaći nešto što će vas zabaviti i odvratiti vam pažnju od razmišljanja o hrani. 

 

6. Ne spavate dovoljno 

 

Nedostatak sna još je jedan od mogućih uzroka koji mogu izazvati glad. Naime, ako se nismo dovoljno naspavali znači da nam nedostaje energije pa će naš organizam tu energiju tražiti u obliku hrane. Kako biste izbjegli nepotrebne kalorije, promijenite svoj ritam spavanja. Vaše će vam tijelo biti zahvalno.

 

7. Uzrok problema je dublji

 

Ako glad postane uistinu veliki problem, onda bi bilo dobro da posjetite liječnika kako biste utvrdili je li sve u redu s vašim zdravljem. Naime, pretjerana glad može biti jedan od simptoma dijabetesa. Bolje je spriječiti nego liječiti! 

 

Nagle promjene u apetitu koje karakterizira intenzivna glad znak su da morate promijeniti svoj životni stil jer vam vaše tijelo daje signal da nešto činite pogrešno. 

 

Izvor: zena.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.