x

7 vrtićkih tipova roditelja: Koji ste vi?!

Svako jutro možemo vidjeti različite tipove mama i tata koji svoje dijete ostavljaju na čuvanju • Sigurno ćete se prepoznati u jednom od njih

SVAKO jutro možemo vidjeti različite tipove mama i tata koji svoje dijete ostavljaju na čuvanju. Na primjer:

 

1. Poslovni roditelj

 

Ovo je tip roditelja koji djeluje distancirano. Jedva pozdravlja druge roditelje, mehanički stavlja djetetove stvari u ormarić, dopraća dijete do sobe, na brzinu se saginje kako bi mu dao kratak zagrljaj i odlazi bez osvrtanja.

 

2. Neorganizirani roditelj

 

Roditelj koji očigledno kasni, djeluje smušeno s poluosmijehom na licu, često zaboravlja djetetove stvari pa se naknadno vraća.

 

3. Roditelj koji oklijeva

 

Ovaj roditelj nikako da se odvoji od djeteta, grli ga, ljubi i oteže, željelo to dijete ili ne. Obično još nešto mora pitati tetu i nekoliko se puta naviriti preko stakla u sobu. Zadržat će se još malo i kako bi proučio nije li što propustio s oglasne ploče.

 

4. Bučan roditelj

 

Pojavljuje se i postaje centar pozornosti. Glasno pozdravlja sve, uključujući osoblje, djecu i druge roditelje. Šali se sa svima i jednostavno je prepun energije.

 

5. Roditelj pod stresom

 

Ulazi čvrsta koraka i vuče dijete za sobom. Ovaj roditelj očigledno ima koješta na pameti i ostavlja dijete bez puno interakcije. Dijete, ili sretno utrčava u sobu, željno pozitivne energije, ili mu je roditelj već prenio svoj stres pa je uplakano.

 

6. Roditelj koji se žali

 

Čim stigne, hvata se ukoštac sa stvarima koje tu treba riješiti. Zašto u ormariću mojeg djeteta nema vješalice? Zašto je krevetić mojeg djeteta u kutu? Obraćaju li tete uopće pažnju na tu djecu?

 

7. Roditelj s manirima

 

Pristojno i mirno ulazi s djetetom, razgovarajući s njime o nekoj temi. Po potrebi pomaže djetetu pri presvlačenju. Potom slijedi zagrljaj, poljubac i ``Vidimo se kasnije!``, a zatim odlazi.

 

U nekom trenutku, svi smo mi bili svaki od ovih tipova roditelja. Dobro znamo kako je to biti roditelj koji oklijeva. Ako su djeca posve mala, početkom nove vrtićke godine im dajemo veliki zagrljaj i pusu, ali nakon toga bismo najradije još malo ostali.

 

Ostatak godine obično ``vrludamo`` između poslovnog i pristojnog roditelja. Ima jutara kad žurimo na posao, pa zagrlimo i poljubimo dijete, i vani smo. Drugo jutro možda imamo vremena duboko udahnuti i smjestiti dijete tako da mu čak malo pomognemo u povezivanju s prijateljima i tetama.

 

Jeste li ikad razmišljali o tome kako ostavljate dijete u vrtiću? Primjećujete li ponašanje drugih roditelja?

 

A možda je najbolje ponekad postaviti si samo jedno pitanje - Kakav ``vrtićki`` tip roditelja treba moje dijete?

 

Izvor: Index.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.