x

Abarthov konceptni 695C nastao je u čast Yamahe XSR 900!

Za posljednju u nizu Abarthovih ``džepnih raketa`` u čuvenoj italijanskoj automobilskoj kompaniji inspiraciju su pronašli u svijetu motociklizma.

Konceptni Abarth 695 Tributo XSR premijerno je predstavljen na Međunarodnom sajmu u Milanu koji je posvećen biciklima i motociklima, a nastao je u čast obilježavanja početka saradnje između kompanija Abarth i Yamaha koja je rezultirala premijernim predstavljanjem motocikla Yamaha XSR900 Limited Edition koji će biti proizveden u samo 695 primjeraka.

 

Po uzoru na Yamahin novi motocikl, Abarth 695 Tributo XSR obojen je sivom bojom, a pored crvenih detalja na atraktivnoj karoseriji s platnenim krovom, automobil je opremljen izrazito laganim izduvnim sistemom koji proizvodi slovenačka kompanija Akrapovič. Tu je i simbolična oznaka XSR koja je postavljena na poklopcu prtljažnika.

 

U Abarthu nisu objavili koju su verziju 1,4-litarskog turbo motora odabrali za ovaj konceptni model, ali je poznato da je prilikom njegovog kreiranja korišteno mnogo karbonskih komponenti s kojima bi inače lagan automobil trebao biti još lakši.

 

Podsjećanja radi, Abarthov najsnažniji četverocilindarski turbo-benzinski motor koji se nudi u automobilima koji su zasnovani na FIAT-u 500 iz 1,4-litarske radne zapremine nudi 190 KS i 270 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je dovoljno da model 695 Biposto Record Special Edition od 0 do 100 km/h stiže nakon 5,9 sekundi i razvija 230 km/h.

 

Izvor: klix.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.