x

Akcija šišanja u Sarajevu: Donirajte kosu za perike za djecu oboljelu od raka!

U Bosni i Hercegovini od malignih bolesti godišnje oboli oko 55 dječaka i djevojčica različitih uzrasta. Procenat izliječenja se kreće oko 70 posto. Međutim, put do izliječenja je težak i bolan, a djeci, posebno djevojčicama, jedno od najtežih iskustava je gubitak kose. No, njihovu pravu kosu uskoro će privremeno mijenjate prirodne perike.

Povodom Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka koji je se obilježava 15. februara, Udruženje ``Srce za djecu oboljelu od raka FBiH`` sutra u SCC-u organizuje akciju šišanja. Svi koji žele dati podršku oboljeloj djeci (danas - 18.2.) u periodu od 11 do 14 sati moći će skratiti svoju kosu ili se ošišati na ćelavo, a oni čija je kosa duga 30 centimetara i nije hemijski tretirana moći će donirati svoju kosu od koje će se praviti prirodne perike za djecu. 

 

``Šišanje je organizovano u saradnji s poznatim frizerima i salonima iz Sarajeva koji su odlučili dati svoj doprinos ovoj priči. Mi već imamo žene koje su se ranije ošišale i sačuvale kosu i sutra će je donijeti. Javljali su nam se ljudi iz drugih gradova koji se žele ošišati i poslati kosu poštom. Nakon toga planiramo oformiti radionicu na kojoj ćemo izrađivati perike``, kazala je za Klix.ba Jasna Vatreš iz Udruženja ``Srce za djecu oboljelu od raka FBiH``. 

 

Perike će biti napravljene tako da se veličina može podešavati prema obliku glave i nakon što im kosa naraste djeca će perike vraćati Udruženju kako bi ih i drugi oboljeli mogli korstiti. 

 

``Djevojčice su oduševljene idejom, za tinejdžerke će to jako mnogo značiti. Proces izrade će trajati duže jer su u pitanju ručni rad i prava kosa. U Sarajevu ne postoji vlasuljar pa ćemo na ovaj način i taj zanat oživjeti``, navela je Vatreš. 

 

Priča ne završava sutra, što znači da će kosu i naknadno biti moguće donirati, a iz Udruženja se nadaju da će se osim donatora u projekat uključiti još veći broj frizerskih salona.

(Klix.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.