x

Ako bude Trećeg svjetskog rata, on će početi ovdje!

Pojedini američki i ruski mediji malo-malo pa objave poneku analizu o tome kako Treći svjetski rat kuca na vrata, kako jedna ili druga vojska povlače provokativne poteze koji mogu da budu okidač za sukob nezapamćenih razmjera, kako nas ``jedna varnica dijeli od ratne eksplozije``...  

Činjenica je da su te priče poprilično prepumpane, te da predstavljaju reprizu propagandno-ratnohuškačkih saopćenja, tekstova i izjava iz perioda Hladnog rata. Ako bi se ove crne prognoze ostvarile, bar ne bi bilo dileme o tome gdje bi sukob počeo.

 

Ta tačka je Kalinjingrad, ruski grad na Baltiku, fizički odvojen od granica Rusije, koji je čak bliži Berlinu nego Moskvi. Od Kalinjingrada počinje takozvana ``Suvlaki pukotina``, 100 kilometara teritorije koja ovu rusku eksklavu povezuje sa Bjelorusijom, ``cijepajući`` Poljsku i Litvaniju. Ukoliko do toliko puta pominjane eskalacije sukoba između Rusije i NATO alijanse zaista dođe, ovaj dio Evrope mogao bi da bude glavno žarište. 

 

Zahvaljujući konstantnim porukama o potencijalnom početku rata, koje stižu s obije strane, zemlje Baltika s pravom su preplašene. S obzirom da sve gaje izrazito antiruski stav (prije svega zahvaljujući ne tako blistavim godinama kada su bile dio SSSR-a), logično je bilo da ih smiruju - Amerikanci. Tako je potpredsjednik SAD Džozef Bajden još u avgustu neplanirano otputovao u Litvaniju, gdje se sastao sa liderima tri baltičke zemlje (Litvanije, Letonije i Estonije) i uvjerio ih da će SAD i NATO čvrsto zastupati svoj stav i član 5 sporazuma, koji glasi da je napad na jednu članicu napad na cijelu Alijansu (sve tri zemlje su članice NATO). 

 

Ruska eksklava Kalinjingrad predstavlja pravu anomaliju, kako u političkom tako i u geografskom smislu. Odvojen od Rusije i pozicioniran na Baltičkom moru, ovaj region je u potpunosti okružen državama koje su članice NATO pakta. Prve komšije su Poljska i Litvanija, a da ne pričamo o tome što je bliži Berlinu i Pragu nego Sankt Peterburgu i Moskvi. 

 

Da je ovakvog razvoja događaja svjestan i ruski predsjednik Vladimir Putin pokazuje i činjenica da je Moskva u Kalinjingradu rasporedila svoje moćne projektile ``iskander-M``, koji imaju potencijal da nose nuklearne glave i domet od skoro 500 kilometara. Takođe, ruska flota ukotvljena je na obali Baltika, a najmoderniji borbeni avioni stalno zuje nad američkim razaračima u tom regionu i nerijetko povrijeđuju vazdušni prostor Finske i Estonije, kako kažu vlasti tih država. 

 

NATO je najavio da će, kao znak da brine o svojim baltičkim prijateljima, sljedećeg proljeća poslati 800 britanskih vojnika u Estoniju, a u z njih i najsavremenije dronove i tenkove tipa ``čelendžer``, dok će u Litvaniju stići 300 američkih vojnika. Ipak, to kao da nije ohrabrilo Estonce, Litvance i ostale.

(avaz.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.