x

Ako koristite teflonsko posuđe, ovo trebate znati! Otrovna kemikalija ozbiljno prijeti organizmu?!

Jedno se vrijeme vjerovalo da aluminijsko posuđe uzrokuje Alzheimerovu bolest, no danas je to poznati mit.

Svi koji koriste teflonsko posuđe, napose teflonske tavice kakve su najčešće u uporabi za pripremu palačinki jer se smjesa na njih ne lijepi, trebaju imati na umu upitne kemikalije koje se kriju u samom teflonu. Najsporniji sastojak u teflonu jest perfluoroktanska kiselina (PFOA). Istraživanja na životinjama pokazala su da je PFOA povezana s povećanim razvojem tumora na jetri, testisima i gušterači, a utječe i na smanjenje plodnosti. K svemu, ona je tek jedna od kemikalija koja se koristi u proizvodnji teflona.

 

Kemikalija se akumulira u ljudskom tijelu uspije li ući u organizam, no znanstvenici tvrde da ne djeluje jednako kancerogeno na ljude. Ipak, američke su agencije odlučile da ne žele riskirati pa su ograničile korištenje ovog kemijskog spoja u teflonu.

 

Dio istraživanja, srećom, pokazao je da sporna kemikalija gotovo nikada ne uspije ući u ljudski organizam jer nestaje još u procesu proizvodnje uslije visokih temperatura kojima je izložena. Jedine negativne posljedice uporabe teflona iskusili su oni koji su udahnuli pare nastale pretjeranim zagrijavanjem teflonskog posuđa. Simptomi koji su se nakon toga javili sličnim su simptomima prehlade (curenje nosa, kihanje, bolni sinusi).

 

Strah od teflonskih posuđa ne treba čuditi, ipak su u igri različiti kemijski spojevi, a i nije novost da je proizvodnja posuđa (osobito onog jeftinijeg) povezana s upitnim supstancama. Jedno se vrijeme vjerovalo da aluminijsko posuđe uzrokuje Alzheimerovu bolest, no danas je to poznati mit.

 

Izvor: Dnevno.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.