x

Ako se ne desi nešto nepredviđeno, od naredne sezone bit ću igrač Denvera!

Jusuf Nurkić, ekskluzivno za “Dnevni avaz”, otkriva kako je dočekao izbor na NBA draftu, koji su klubovi za njega bili zainteresirani, kako je završio baš na 16. poziciji i na koji način su njegova prava pripala Denver Nuggetsima.

 

Također, najveća nada naše košarke objašnjava šta je rekao Nuggetsima kad je u pitanju reprezentacija Bosne i Hercegovine, ali nam i ponudio odgovor na najbitnije pitanje – da li ćemo ga već od iduće sezone gledati u najjačoj svjetskoj ligi?

Pregledi u Filadelfiji

- Po dolasku u Sjedinjene Američke Države pričao sam zaista sa puno timova, s tim da sam u Filadelfiji, u ekipi 76-ersa, išao na sve moguće ljekarske preglede, pričao sa čelnicima kluba, trenerom, psihologom…

 

Oni ništa ne prepuštaju slučaju, takva organizacija nama u Evropi je nepojmljiva, to je nešto što se ne može opisati. Ako je neko igrao video-igricu NBA, onda mu je sve jasno, jer kao da je neko preslikao igru na realni život. Meni je bila velika čast postati dio svega toga – sumira utiske 19-godišnji Nurkić, koji je napokon ugrabio nekoliko dana odmora u rodnim Živinicama.

 

Posebno je Jusuf bio impresioniran samom ceremonijom drafta u dvorani “Barclays Center” u Njujorku, gdje je bio jedna od zvijezda večeri, kao jedan od odabranih igrača koji su izbor pratili iz “Zelene sobe”, namijenjene košarkašima za koje se pretpostavlja da će biti visoko izabrani. Jusufa pitamo da li je prije samog izbora znao na kojoj će poziciji biti izabran?

 

Dogovor s Bullsima

- Da, naravno, bio sam u sve upućen. Imao sam informaciju da će me Nuggetsi uzeti kao 11. “pik” prve runde. No, kad je na red došao 11. izbor u tih pet minuta, koliko klub ima vremena da saopći kojeg je igrača izabrao, Nuggetsi su napravili dogovor sa Chicago Bullsima.

 

Znači, Nuggetsi su na 11. poziciji uzeli Douga McDermotta, kojeg su željeli Bullsi, koji su pak uzeli na 16. poziciji mene i na 19. Garyja Harrisa. Nakon ovih izbora, samo su napravilu zamjenu, odnosno McDermott je trejdovan u Bullse, a Harris i ja u Nuggetse – kaže Nurkić i podsjeća se na moment u kojem je NBA komesar Adam Silver prozvao njegovo ime:

 

- To je bilo nešto fantastično, kad sam izašao na binu sa komesarom, kao da sam se ponovno rodio.

Nakon drafta, uslijedio je odlazak u Denver, na promociju u novom klubu, gdje je upoznao čelnike Nuggetsa, neke od saigrača, održao je i pres-konferenciju…

 

- Očaran sam i klubom i gradom, sve je bilo izvrsno – kaže Nurkić, koji nam je potom pojasnio šta se dalje dešavalo u Denveru:

 

- Oni su mi ponudili ugovor, mislim čak i maksimalni koji je moguće da potpiše debitant, ali su insistirali na tome da ostanem u Americi i igram NBA ljetnu ligu. Malo ih je uvrijedilo kad sam odbio da igram ljetnu ligu, uz obrazloženje da je meni bitnije nastupiti za svoju državu, odnosno U-20 reprezentaciju, koju uskoro očekuje borba za A-diviziju evropskog prvenstva. To možda neko ne može razumjeti, ali ja, makar i bez neko odmora nakon klupske sezone, želim igrati za svoju državu, to mi je trenutno najbitnije.

 

Milion eura

A kad je u pitanju sredina u kojoj će igrati narednu sezonu, Nurkić tvrdi da za svoj aktuelni tim, prvaka Hrvatske Cedevitu, sigurno više neće igrati, već da će zagrebačka ekipa dobiti dogovoreno obeštećenje (milion eura).

 

Na direktno pitanje možemo li ga očekivati u dresu Nuggetsa, Jusuf je odgovorio:

- Sve je dogovoreno, a definitivno će biti riješeno kad prođu moje reprezentativne obaveze. Ako se ne desi nešto nepredviđeno, od naredne sezone bit ću igrač Denvera!

 

Stiže u subotu

Jusuf će nakon kraćeg odmora kod kuće već u subotu biti u Sarajevu.

Priključit će se našoj U-20 selekciji koja će od 10. do 20. jula u našem glavnom gradu biti domaćin Evropskog prvenstva divizije B.

 

Izvor: sport.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.