x

Alfa Romeo predstavio svoj najprestižniji SUV!

Dugo iščekivani SUV kompanije Alfa Romeo ugledao je svjetlo dana, i to u svom najprestižnijem izdanju.

Alfa je svoj prvi SUV model poput Giulije postavila na istu Giorgio platformu i podarila mu isti 2.9 V6 twin-turbo motor sa 510 KS i 600 Nm.

 

Na 96 km/h je za samo 3,9 sekundi, tek desetinku sporije od Giulije, a maksimalna brzina je čak 284 km/h. I ne samo to, Alfa je pogon na sve točkove usaglasila sa već dokazanim torque vectoring sistemom raspodjele momenta i odličnim osmostepenim mjenjačem koji šalta poput Ferrarija u 100 milisekundi.

 

U ovakvom ozračju teško je na išta drugo misliti osim na osjećaj u vožnji koji će Stelvio pružiti. Ko zna, možda je ovo prvi SUV model kojeg će voljeti i zahtjevniji vozači skloni aktivnijem stilu vožnje.

 

Kad je mehanika u pitanju, recimo da će Alfa nuditi i slabije motore, a kako sada stvari stoje, pogon na sve točkove bit će standardan. Baš kao i odličan DNA sistem za podešavanje vozila prema stilu vožnje.

 

Kad je, pak, dizajn u pitanju, Stelvio je u potpunosti ispunio očekiuvanja. Snažno oslonjen na Giuliju izaziva jednake reakcije, pa ne bi trebalo biti problema niti kod okorjelih Alfista za koje je pojam SUV-a hibridna i neprirodna konstrukcija, piše Index.hr.

 

Interijer također izgleda poznato. 6,5-inčni zaslon je standardan, a opcijski se nudi infotainment sa većim 8,8-inčnim displejem i Harmon Kardon audio sistemom sa 14 zvučnika.

 

Iako cijene nisu javno poznate, prvi dojam je da je Alfa Romeo napravio odličan posao. I to ne samo kad su u pitanju afiniteti američkog tržišta.

 

Izvor: Avaz.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.