x

Ampera i Volt izabrani za “Automobil 2012. godine”

Ženeva. Opel Ampera i Chevrolet Volt osvojili su titulu “Automobil 2012. godine”. Dodijelivši tu titulu dvama revolucionarnim električnim automobilima, žiri u čijem je sastavu 59 vodećih automobilističkih novinara iz 23 europske države također je odao počast General Motorsovoj hrabrosti i inovativnoj viziji. Opel Ampera / Chevrolet Volt neprikosnoveni su pobjednici s 330 bodova, slijede ih VW Up (281 bod) i Ford Focus (256 bodova).

Prvi put u povijesti ove nagrade finalni je izbor napravljen u sklopu Ženevskog međunarodnog sajma automobila te će odsad pobjednik biti proglašen na samu večer svečanosti u kongresnom centru Palexpo. Glavnom izvršnom direktoru Opela/Vauxhalla, Karlu-Friedrichu Strackeu, i predsjednici i izvršnoj direktorici Chevroleta za Europu, Susan Docherty, nagradu „Automobil 2012. godine“ uručio je predsjednik žirija, Hakan Madson. Ampera i Volt izišli su kao ukupni pobjednici među sedam finalista natjecanja za automobil godine, dok je na početku konkurenciju sačinjavalo 35 nedavno predstavljenih automobila. Kriteriji za odabir temeljili su se na karakteristikama kao što su revolucionarne tehnologije i učinkovitost – dva područja u kojima Ampera i Volt briljiraju.

``Ovo je značajan trenutak za nas i doista je čast primiti ovu nagradu od žirija koji čine vodeći europski automobilski novinari“, rekla je Susan Docherty, predsjednica i izvršna direktorica Chevroleta za Europu. „Naš automobil dokazuje da vožnja na električni pogon može biti zabavna i pouzdana, bez kompromisa za vlasnikov stil života.“

“Iznimno smo sretni što je naš revolucionaran automobil pobjedio u tako oštroj konkurenciji. Doista smo ponosni na ovu titulu“, rekao je glavni izvršni direktor Opela/ Vauxhalla, Karl-Friedrich Stracke. „Ovo nam je dodatni poticaj da održimo vodeću poziciju u području e-mobilnosti.“

Volt i Ampera dosad su osvojili puno međunarodnih titula kao što su „Svjetski zeleni automobil 2011. godine“ i „Sjevernoamerički automobil 2011. godine“. Dobili su i posebna priznanja za sigurnost, kao što je maksimalna ocjena od pet zvjezdica za sigurnost od Euro NCAP-a.

Ampera i Volt prva su električna vozila kojima se može ići bilo kuda bilo kada. Elektromotor sa 111 kW/150 KS pogoni 16-kilovatsatna litij-ionska baterija. Ovisno o stilu vožnje i cestovnim uvjetima, moguće je prijeći udaljenost između 40 i 80 kilometara samo u baterijskom načinu rada, dakle bez štetnih emisija. Kotače automobila u svakom trenutku pokreće električna energija. U načinu rada produljenog dosega, koji se uključuje svaki put kad baterija padne na minimalnu razinu napunjenosti, benzinski motor pogoni generator koji opet napaja elektromotor. Sustav produljenja dosega omogućuje do 500 kilometara vožnje.

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.